24-04-18

Tiens, zal het daarom zijn dat ik een paar tanden verloren heb?

Aantal gevallen van keelkanker als gevolg van orale seks stijgt snel

.
Het aantal gevallen van keelkanker als gevolg van het HPV-virus blijft toenemen. Jaarlijks zijn er 688 nieuwe gevallen van mondkeelholtekanker, waarvan 512 bij mannen. Ongeveer 1 op de 4 daarvan is te wijten aan het HPV-virus. Dat zegt Vaccine Academy, een initiatief van het farmabedrijf MSD Belgium, in een communiqué naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek.

Het HPV-virus is vooral bekend omdat het baarmoederhalskanker veroorzaakt, maar het ligt ook aan de basis van bepaalde keelkankers. Dat is hoogstwaarschijnlijk vooral een gevolg van orale seks. Een bekend voorbeeld is de acteur Michael Douglas, die keelkanker kreeg door orale seks. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de evolutie van seksuele handelingen verantwoordelijk voor de verspreiding van het humaan papillomavirus. De risico’s nemen toe als de eerste seksuele contacten op jonge leeftijd zijn en in het geval van meerdere seksuele partners, bij orale seks of immuniteitsziekten. 

“Terwijl de link tussen het papillomavirus en baarmoederhalskanker bij de bevolking en de zorgverleners goed gekend is, blijft die tussen het papillomavirus en keelkankers nog grotendeels ongekend”, zegt professor Vincent Vander Poorten, NKO-arts aan het UZ Leuven, in het communiqué. “Hoewel het aantal kankers als gevolg van roken en alcohol daalt, dankzij talrijke preventiecampagnes, neemt het aantal HPV-keelkankergevallen toe. HPV-keelkanker zou in de nabije tien tot vijftien jaar baarmoederhalskanker kunnen overtreffen.”

KU Leuven-professor Sandra Nuyts, gespecialiseerd in hoofd-, hals- en schildklieroncologie, pleit ervoor om ook jongens te vaccineren met het HPV-vaccin. “Op dit moment wordt het vaccin voor meisjes in ons land al terugbetaald en ligt de dekkingsgraad in Vlaanderen dan ook rond 90 procent. Maar jongens worden nog niet gevaccineerd, ondanks de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad”, klinkt het.

De Gentse professor hoofd- en halschirurgie Wouter Huvenne (UZ Gent) bevestigt aan Belga dat het aantal gevallen van keelkanker door het HPV-virus toeneemt. Het is niet zeker dat vaccinatie werkt, maar het is wel een logische maatregel, zegt hij. “Bij baarmoederhalskanker zijn er studies die bewijzen dat vaccinatie je beschermt. Bij hoofd- en halstumoren weten we nog niet of vaccinatie je kan beschermen tegen die specifieke virussen, maar het lijkt wel logisch. Aangezien keelkanker zowel bij mannen als vrouwen voorkomt, houdt het steek om dat groeiende aantal gevallen van keelkanker ook preventief te behandelen door vaccinatie bij jongens.”

15:52 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

22-04-18

Het Land van TRUMP: Onnozeler kan niet - 4

Achtergelaten kinderen konden moeder tijdens 11-daagse vakantie volgen op Instagram

Een Amerikaanse moeder heeft haar vier kinderen achtergelaten terwijl ze op vakantie ging naar Europa. Erin Lee Macke ging elf dagen op vakantie bij familieleden in Duitsland, terwijl een tweeling van 12 en twee andere kinderen van 6 en 7 alleen thuis bleven. Haar kroost kon wel zien waar ze uithing, op Instagram.
Marcia Nieuwenhuis 
De vier kinderen van tussen de 6 en 12 jaar die Erin Lee Macke thuis achterliet, konden haar avonturen wél volgen op Instagram. ©Erin Lee Macke op Instagram
Erin Lee Macke plaatste op Instagram een foto van zichzelf met een vriendin voor een klassiek gebouw in het Duitse Regensburg. ©Erin Lee Macke op Instagram

De politie getipt over de Amerikaanse moeder die de vier kinderen alleen achterliet, terwijl zij meer dan 7500 kilometer verderop een 11-daagse vakantie vierde in Duitsland. Haar kinderen konden haar avonturen wél volgen via Instagram, waar ze terwijl ze vakantie vierde meerdere foto's op plaatste. 

Vuurwapen

Bratwurst die Erin Lee Macke at tijdens haar 11-daagse vakantie in Duitsland en op Instagram postte. ©Erin Lee Macke op Instagram

Bij het huis aangekomen constateerde de politie niet alleen dat de tweeling het avondeten klaar maakte voor de twee andere kinderen, maar ook dat de moeder in de ouderslaapkamer een handwapen had laten liggen. Eén van de kinderen liet politieagenten het vuurwapen - een 9 millimeterwapen van Glock en kogels zien, die Erin Lee Macke in haar slaapkamer had achtergelaten. Ondertussen was op Instagram te volgen hoe hun moeder zichzelf die vakantie trakteerde op een bratwurst. 

Volgens de lokale politie dacht de 31-jarige moeder dat de kinderen voor zichzelf konden zorgen. Tyler Tompkins, van de politie uit Johnston, verklaarde: ,,Zoiets heb ik echt nog nooit eerder gehoord.'' 

De buren zouden een oogje in het zeil houden tot haar broer twee dagen na haar vertrek de zorg op zich zou nemen. Zover kwam het niet, één van de kinderen belde de dag na Macke's vertrek naar de vader. 

Haar ex-man, die de vader is van de twee jongste kinderen, is diep verontwaardigd. ,,Ik ben heel erg boos, ik wou dat ik kon zeggen dat ik verbaasd ben, maar dat ben ik niet.''  

Twee jaar voorwaardelijk

Erin Macke in de rechtszaal ©Reuters

Nadat de politie contact opnam met Macke, liet zij weten dat ze niet snapte wat het probleem was. Pas dagen later kwam ze terug naar de VS. Daar werd ze gearresteerd. Ze mocht haar kinderen niet zien. Nu is bekend geworden dat ze twee jaar voorwaardelijk krijgt en dus niet langer in de cel hoeft te zitten. De komende tijd mag ze alleen onder supervisie bellen met haar kinderen. Verder contact is vooralsnog verboden. 

De twee jongste kinderen wonen bij hun vader Matthew. De oudere tweeling heeft een andere vader, voor hen wordt nog naar een oplossing gezocht. Volgens Matthew ziet Erin nog steeds niet in wat ze fout heeft gedaan, en blijft ze anderen de schuld geven van haar eigen fouten. 

23:22 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

21-04-18

Meten is weten en mannelijk, terwijl steken laten vallen, vrouwelijk is

Het eerste part van de titel is het levensmotto van mijn broer Johan, architect.

En als je er goed over nadenkt, dan moet je er mee instemmen dat hij gelijk heeft. Niet alleen fysisch meten, maar vooral psychisch, voortdurend, de grenzen aftasten.

Je meet, zonder dat je het zelf goed beseft, alles en iedereen op. De gehele dag lang. Al sinds je een knaap bent. Iets wat dus meer bij de mannen behoort dan bij de vrouwmensen, die minder meten en bijgevolg ook niet weten, omdat ze meer voelen en bijgevolg kostelijke tijd verprutsen. En dus ook meer missen. 

Een zoon wil al rapper meten hoe ver hij kan gaan. Eerst thuis en dan in de school. Later, op gebied van sport en drank en nog later, gedurende zijn eerste elleboogstoten op het werk. Daarvoor rekent men op zijn waarneembaarheid's vermogen. Op zijn capaciteit om in te schatten. Want ze kunnen er mogelijk ook van schijten. Als ze slecht gemeten hebben.

Iemand uitdagen is het ogenblikkelijk gevolg van de mannelijke trek om iemand af te meten. En er bestaan veel jongens (weinig mannen) die daar op ingaan en proberen van antwoord te dienen. Pesten en gepest worden. Dat is waar het allemaal op neer komt. Daarin zijn de meesten dus te delen. De pestkoppen en de gepesten. En meteen ook diegenen die nooit geen rustig leven zullen leiden. Voortdurend op hun hoede moeten zijn om geen steek te laten vallen. Want diegenen die eens gepest geweest zijn, worden op den duur ook zelf pesters. Meer uit wraak dan omdat het in hun DNA aanwezig is. Dan delven ze twee keren het onderspit in het leven. Wraak is nergens goed voor. Integendeel, het is een afwijking van het oorspronkelijk doel. Een verlies van tijd. Tenandere de hete soep slurpt men in vanaf de boorden.

Toen mijn moeder, tussen al haar duizenden bezigheden, gepaard aan de opvoeding van zes woeste kinderen (waaronder één, een nogal twijfelachtig geval) en allemaal gebaard zonder keizersnede (waardoor Papalief veel meer ruimte begon te verkrijgen, daar beneden dan hij lief was en zo op zoek plachtte te gaan naar nauwere kanalen, zoals die van dat scheel vrouwtje in Kuurne die nog maar nauwelijks uit de garantie periode was geraakt en toch al zijn eigendommen aan de hand wist te slaan om hem daarna aan de deur te zetten) toch nog de tijd bijeen scharrelde om verwoed te zitten breien aan de steenkool kachel (truien, kousen en tapijten), liet ze af en toe een steek vallen, wat ze maar later opmerkte, nadat ze ontwaakte van haar dromerij en het slechte al gebeurd was.

Dan zat ze in de verte te staren, de brei stil op haar schoot in één hand en de duim en de wijsvinger van de andere hand in de openingsholte van haar rechts neusgat, waarna ze dan een "foert" slaakte en er dan berustend aan toevoegde dat het wel zou koelen zonder blazen...  

Mijn broer beweerde altijd al dat ik een pester geweest ben, maar dat ziet hij verkeerd: ik ben een plager en een plager plaagt om te meten. En meten is weten.

Een pester is wat anders. Hij wil de andere doen afzien. Hij gelooft er stellig in dat, terwijl hij pest, hij zelf niet gepest zal worden. En dat duurt niet voor altijd. Dus, de boemerang is altijd op weg.

Gelukkig behoor ik niet bij geen enkele van die groepen en verkies ik alleen door het leven te trotten. Ik en mijn klein familietje. Maar ik voel wel degelijk dat zelfs zo, menige er op uit zijn mij te pesten. Niet te plagen.

Plagen, BTW, komt overeen met liefhebben. 

11:52 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

 
Aangepast zoeken