28-01-18

De moord op een kind volgt je als een schaduw

Het is een boek vol nare verhalen, die ook over hoop gaan. De ouders van een vermoord kind laten verrassend veel veerkracht zien. 'Mensen uit de weg gaan heeft geen zin.'

Maaike Bezemer 
Rien Verbiest (rechts) en Paul Kuiper, twee vaders van vermoorde kinderen. ©Bram Petraeus

Met woorden als rouw en verwerken heeft Paul Kuiper niet zo veel. Als je een kind verliest door moord, dan heb je daar mee te leven. Je kunt wat er is gebeurd niet uit de weg gaan. "Afval kun je verwerken. Dit is nooit klaar." Ook niet na 23 jaar, zegt Rien Verbiest. "Je blijft kwetsbaar. Er hoeft maar dít te gebeuren en pats, je verdriet krijgt de overhand."

Lotgenoten bijeen

Het is nogal een beladen onderwerp, zeker voor in een koffiebar op station Amersfoort. Maar beide mannen vergaderen hier geregeld voor Cocon, het ledenblad van de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind. Amersfoort ligt mooi tussen hun woonplaatsen in. 

De lotgenotengroep bestaat twintig jaar en heeft inmiddels 200 leden, die samen 140 kinderen vertegenwoordigen. Zaterdag verschijnt een bundel interviews, deels eerder verschenen in Cocon, deels nieuw. 'Een schaduw levenslang' heet het. Twintig nare verhalen, maar ze laten volgens de auteurs zien wat de vereniging heeft bereikt. Meer inspraak in de rechtsgang, betere begeleiding van nabestaanden. 

Kuiper (76) haalt twee fotolijstjes uit een linnen tasje. Het gezicht van zijn dochter Maaike: een vrolijke twintiger, net van de pabo. Verbiest (68) bladert in het versgedrukte boek naar het portret van zijn zoon Reinier, die 25 is geworden. Verbiest heeft de aquarel gemaakt bij wijze van therapie. Een vrolijk gezicht tegen een achtergrond met een vette krantekop en een overlijdensbericht. Gevoel en harde feiten bijeen.

Verbiest heeft alle jaargangen van het clubblad nog eens doorgespit. Een pittige klus. "Dan daalt het chagrijn wel op je neer." Het boek is een afspiegeling van de tijd en de diversiteit aan zaken. Sommige ouders verloren een tiener. Een vader en dochter vermoord tijdens een vakantie in Zuid-Amerika. Twee jongens gedood door hun vader. Een jonge moeder gedood door haar partner. Slachtoffers van aanslagen in het buitenland. En soms is de dader nog altijd onbekend. 

Vooral oudere zaken. Nieuwe zijn te vers, verklaart Verbiest. "Tricky om ouders te interviewen als de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan." De mannen zijn hoe dan ook voorzichtig. Er is geen erg of erger, hooguit is het ene verhaal dramatischer dan het andere. En ze beseffen dat het net zo verdrietig is om een kind te verliezen door bijvoorbeeld kanker of een verkeersongeluk.

Verschil is dat er bij ouders van een vermoord kind veel boosheid speelt, zegt Verbiest. "Dit verlies is veroorzaakt door een ander, een daad uit vrije wil van iemand die zijn woede of genoegdoening moest bevredigen." De aanwezigheid van een moordenaar maakt ook dat ouders niet meteen kunnen rouwen. "Je wordt afgeleid door ergernissen. Rechercheurs die nog niks kunnen vertellen. Media die al dan niet foutieve informatie verspreiden. Advocaten die de rechtsgang traineren. Dat werkt op je zenuwen."

©rv

Elke dag praten

Het klinkt overal door in het boek. Als we maar geïnformeerd worden. De dag nadat de dochter van Kuiper dood was gevonden, kwamen er twee rechercheurs. Ze vroegen naar Maaike, haar gewoontes en haar vrienden en vriendinnen. Toen vroegen ze: 'Wat wilt u dat wij doen?' "Elke dag bij ons komen om ons bij te praten, ook als er niets bij te praten valt", zegt Kuiper. En dat hebben ze gedaan.

Familierechercheurs bestonden nog niet in 1997. Nu heeft elk korps zo'n specialist. Ook bij slachtofferhulp was het maar net wie er dienst had. Medewerkers hielpen de ene keer slachtoffers van een medische misser, de andere keer nabestaanden van een moord.

Ook Verbiest wilde alles weten. Wat zijn zoon tot de laatste seconde had gedaan, waar hij was geweest. Reinier Verbiest kwam om bij een terreuraanslag op een bus in Tel Aviv. Hij stond er toevallig te wachten. Hij was in Israël voor zijn eindstage fysiotherapie. "Een ziekenhuis gespecialiseerd in oorlogstrauma's. Reinier vond dat hij daar de meeste praktijkervaring kon opdoen." Vader had zijn bedenkingen bij die plek. "Onder meer daarom nam ik geen tijd vrij om hem naar Schiphol te brengen."

De dag dat hij hoorde dat zijn zoon waarschijnlijk omgekomen was, reisde hij hem achterna. Een collega had hem al geïdentificeerd. "Ik wilde zijn lichaam zien, maar iedereen reageerde terughoudend. Toen hij aan de collega vroeg of die het niet kon regelen, schudde die alleen nee. "Na herhaald vragen begon hij te huilen: 'Ik heb hem alleen aan zijn haar kunnen herkennen', was zijn antwoord. Toen heb ik het van me afgezet."

Toch adviseert hij instanties: "Wees open, ga confrontaties niet uit de weg, geef nabestaanden in ieder geval de keuze."

Aquarel van Reinier Verbiest (1969-1994), gemaakt door zijn vader. ©RV

Vinder

Kuiper was zelf de vinder van zijn dochter in haar flat, nadat collega's hadden gemeld dat de jonge vrouw niet op school was verschenen. Normaal gesproken werkte zijn dochter in de boekhandel, nu was ze thuis, omdat ze carnaval zou gaan vieren op school. In pierrotkostuum deed ze de deur open voor de dader.

Na twee weken was bekend wie dat was. Een buurman in de flat had aangebeld, omdat hij geld nodig had. Zij had haar pinpas gegeven, maar hij stak haar toch neer. Kuiper: "Ons is uiteindelijk verteld wat er van seconde tot seconde is gebeurd. Er waren geen vragen meer."

Sommige zaken zijn nooit opgehelderd, of pas na tientallen jaren. In het boek staat ook het verhaal over Nicole van der Hurk. Het vijftienjarige meisje dat verdween op 6 oktober 1995. Na twee maanden werd haar lichaam gevonden. Maar pas in 2014, een coldcaseteam had de zaak heropend, is de dader aangehouden en berecht. "Negentien jaar onzekerheid", zegt Verbiest. "Probeer dan maar eens in slaap te komen."

Toen Kuiper hoorde welke officier van justitie de zaak van zijn dochter zou doen, schreef hij hem een brief. Spreekrecht, al bestond dat nog niet in 1997. Hij somde alle slachtoffers van deze moord op. Zijn gezin, familie, vriendinnen, leden van haar doedelzakband. "Ik stelde voor om voor elk slachtoffer een jaar gevangenisstraf te eisen."

Niet laten gijzelen

De officier nodigde hem uit en vertelde wat hij allemaal wist en wat hij van plan was. De eis was 18 jaar. "Gebruikelijk volgt het vonnis na 14 dagen, maar dat zou precies op Maaikes geboortedag zijn. Daarom deed de rechter al na een week uitspraak: 18 jaar. En dat bleef staan in hoger beroep." Kuiper maakt zich niet meer druk om de dader. Dat hebben de officier en de rechter voor hem gedaan. "Ik heb me niet laten gijzelen door haat."

Op een bijeenkomst met nabestaanden heeft Kuiper de officier van justitie weleens betiteld als hoeder van het recht. "Tot iemand zei: 'Hoho, ik heb heel andere ervaringen'." Mensen kunnen daar heel verschillend over denken, zegt Verbiest.

Hij kent ouders die pleiten voor de elektrische stoel en ouders die contact zoeken met de dader. "Allebei extremen, wat mij betreft. Maar ik realiseer me dat ik mazzel heb. Bij mij was er niks van de dader over en dus was er geen rechtszaak, geen onzekerheid." 

Voor het verdriet maakt dat niet uit, laat hij er meteen op volgen. Er is geen recept hoe daar mee om te gaan. Bij sommige ouders is de kinderkamer nog intact, terwijl anderen de meeste spullen allang hebben weggedaan. Doorgaans willen vrouwen meer praten en storten mannen zich eerder op hun werk, denkt Verbiest. Hij moest zelf van zijn vrouw horen dat het niet goed met hem ging. "Je slaapt niet, drinkt te veel en doet je mond niet open. En nu ga je naar de dokter!"

Het lukte Kuiper niet zijn werk als onderwijzer weer op te pakken. "Ik ben prima begeleid, maar het ging niet. Ik zag van alles gebeuren in de klas, maar reageerde er niet op." Onvoorstelbaar, want hij ging altijd fluitend naar school.

Genoeg ellende, zeggen de mannen. De bundel gaat juist ook over veerkracht. Bij de familie Kuiper waren de gordijnen twee dagen gesloten. "Toen ben ik met mijn jongste dochter dwars door het winkelcentrum gelopen. Naar de mensen toe, uit de weg gaan heeft geen zin."

"Alles wat je niet deelt met anderen, frustreert uiteindelijk jezelf", zegt ook Verbiest.

Zware momenten

Er blijven genoeg zware momenten over. Verbiest: "Voor je er erg in hebt, zit je in het journaal naar een bomaanslag te kijken." Of neem de verdwijning van Anne Faber. "Je voelt wat haar ouders meemaken."

Toen hun andere kinderen gingen trouwen, hebben de vaders allebei zitten janken. "Dat komt zo binnen." Maar het geeft niet, zeggen ze. "Het geeft ook het belang aan dat we aan dergelijke gebeurtenissen hechten." Kuiper heeft acht kleinkinderen. "Daar geniet ik echt van."

Een van zijn eerste reacties na de dood van Maaike was: nu is alles voor niks geweest, onze opvoeding, de danslessen, de halfjaarlijkse gang naar de tandarts. "Maar al gauw zag ik in dat ik een ernstige denkfout maakte, want onze opvoeding had haar wel gemaakt tot wie ze was. Wie onze Maaike heeft gekend, heeft het vooral over haar lach. Die kwam vanuit haar schoenen! We zouden haar tekortdoen als we gebroken door het leven zouden gaan. Dan heeft de dader ook ons te pakken."

Verbiest vraagt weleens aan andere ouders of ze liever helemaal geen kind hadden gehad nu ze weten hoe het is afgelopen. Een onzinnige vraag, maar uit de antwoorden blijkt dat ouders de tijd met hun zoon of dochter koesteren, ook al was die te kort. "Houdt daaraan vast", zegt hij dan. "Het leven van al die kinderen, dus ook van Reinier en van Maaike, heeft ertoe gedaan."

Nabestaanden krijgen geen hulp na moord in het buitenland

De Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) pleit voor een apart fonds voor nabestaanden van geweldslachtoffers in het buitenland. Gebeurt een moord in het buitenland, dan zijn er geen regelingen waar de achtergebleven familie gebruik van kan maken. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft sinds 2010 een protocol voor calamiteiten, maar het hangt van de ambassade én van de autoriteiten ter plekke af, of nabestaanden daar wat van merken. Vaak is het überhaupt de vraag of familie op behoorlijk politieonderzoek en eerlijke rechtsgang kan rekenen.

De Vereniging doet een oproep aan politiek, Openbaar Ministerie en Justitie om ook in Nederland de positie van nabestaanden te verbeteren. Ze pleiten voor spreekrecht op zittingen waar tbs-verlenging voor de dader wordt besproken. Daders zouden verplicht moeten meewerken aan observatie bij het Pieter Baan Centrum. En er zou meer ruimte moeten zijn voor een second opinion als het OM een zaak afdoet als zelfmoord.

Komende zaterdag presenteert de VOVK een herdenkingsboek. Naast 140 namen van vermoorde kinderen bevat het gedenkboek twintig verhalen van ouders. Zij vertellen over hun verlies, maar ook wat zij hebben gemist aan uitleg en bijstand.

In de twintig jaar dat de vereniging bestaat is de rechtspositie van nabestaanden in Nederland sterk verbeterd, zegt voorzitter Jan van Kleeff. "Waar familie vroeger afhankelijk was van de goodwill van justitie en politie zijn er nu speciale familierechercheurs, die nabestaanden inlichten over het onderzoek." Ouders hebben recht op een gesprek met de officier van justitie over de strafeis, een eigen plek op de publieke tribune en er zijn speciale familiekamers.

Een van de belangrijkste verworvenheden is misschien wel het spreekrecht. Nabestaanden mogen vertellen wat de dood van hun geliefde voor gevolgen heeft gehad en sinds kort mogen ze zelfs aangeven welke straf zij passend vinden. Juist dit soort Nederlandse regelingen maken volgens Van Kleeff het verschil met een moord in het buitenland des te groter.

01:02 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

26-01-18

Geweld en seksueel misbruik: boeddhisten zijn niet zo zen als we denken in het Westen

©JeRoen Murré

Nee, boeddhisten zijn geen nobele wijzen

De Rohingya worden verjaagd uit Myanmar, een populaire geestelijke blijkt een seksueel roofdier: zo zen als westerlingen denken zijn boeddhisten niet. En mediteren doen ze ook al nauwelijks.

Olaf Tempelman 

Stel dat het in Myanmar andersom was geweest: dat boeddhisten slachtoffer waren geworden van moslims. Dan was menig boeddhabeeld in een vinexwijk recentelijk niet stilletjes naar een minder prominent plekje verhuisd. Bezitters van boeddhabeelden hadden komende vrijdag zonder knagend gevoel dat 'er iets niet klopt' aan de Maand van de Spiritualiteit kunnen beginnen. Geert Wilders had de zoveelste schanddaad van de islamitische ideologie veroordeeld.

Helaas: in Myanmar zien we geweld van de in het Westen meest geïdealiseerde religie - beoefenaars spreken vaak liever van 'levenshouding' of 'geesteswetenschap' - tégen de meest gedemoniseerde. Meer dan zeshonderdduizend leden van een islamitische minderheidsbevolking werden tot nog toe door leden van een boeddhistische meerderheidsbevolking verdreven. Het dodental is de tienduizend ruim gepasseerd. Honderden dorpen zijn in brand gestoken.

Noem dat een bron van fors ongemak in westerse landen. Daar heb je volop mensen die de laatste kwart eeuw 'iets' of 'veel' met het boeddhisme kregen. In Nederland noemen tienduizenden mensen zich tegenwoordig boeddhist, bij honderdduizenden anderen is er sprake van affiniteit. In bijna elke Nederlandse straat zie je boeddhabeelden. De Boeddha siert ook maandelijks de covers van Happinez en andersoortige 'mindstyle'-glossies.

Boeddhistisch geweld wordt niet slechter gedocumenteerd dan ander geweld. Het boeddhistische koninkrijkje Bhutan schopte het met zijn term Bruto Nationaal Geluk tot internationaal 'knuffelland' - tegelijk verdreef het Nepalese hindoes, op nagenoeg dezelfde schaal als Myanmar nu Bengalese moslims verdrijft. Het hoofdstuk over geweld in het boeddhisme is een der langste uit De oude Boeddha in een nieuwe wereld van Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies. Toch kon je tot het begin van de Rohingyacrisis veelvuldig horen dat boeddhisme geweld net zo uitdooft als water vuur - een these die is gepopulariseerd door de veelbewonderde Franse boeddhistische monnik Matthieu Ricard. 

Kritiek op moslimsorganisaties

Moslimorganisaties krijgen vaak het verwijt dat ze moslimgeweld onvoldoende veroordelen - boeddhistische organisaties, en dat zijn er in Europa en de VS heel wat, kregen dat verwijt in de Rohingyacrisis niet. Het aantal reacties hield niet over. Cognitieve dissonantie speelde mensen parten, mag je aannemen: boeddhisme maakt mensen geweldloos, maar in Myanmar zien we geweldloze mensen geweld plegen.

's Werelds bekendste boeddhistische leider, de veertiende dalai lama, riep collega-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi in september op het geweld te stoppen. Kort daarvoor had de dalai lama zich al moeten uitspreken over een andersoortige ongemakkelijke waarheid. Al jaren circuleerden berichten over seksueel misbruik van boeddhistische leraren in westerse landen. In het jaar van #MeToo barstte de bom. De Maand van de Spiritualiteit 2018 wordt de eerste waarin géén duizenden exemplaren zullen worden verkocht van Het Tibetaanse boek van leven en sterven. Dit werk maakte van de Tibetaanse geestelijke Sogyal Rinpoche (Sogyal 'de Kostbare') wereldwijd een superster. De omvang van het tot nog toe bekende seksueel misbruik waaraan hij zich schuldig maakte, doet nauwelijks onder voor dat van Harvey Weinstein - en Weinstein onderwees niet dat lust illusoir is. 'Sogyal Rinpoche, mijn goede vriend, heeft zichzelf te schande gemaakt', verklaarde de dalai lama in juli. 

Dit geval staat geenszins op zichzelf. 'Wat we tot nog toe weten, is het topje van de ijsberg', zegt jurist en journalist Rob Hogendoorn. Hij opereert in Maasland vanuit een kamer met boeken tot aan het plafond en twee kleine boeddhabeeldjes. Maar liefst 21 misbruikzaken worden door zijn website Open Boeddhisme onderzocht. Hogendoorn noemt zich 'boeddhist tegen wil en dank' - 'de essentie van boeddhisme is illusies doorprikken' - maar wordt door sommigen in het Nederlandse boeddhistische wereldje vanwege zijn kritische benadering veeleer gezien als 'anti-boeddhist'. Regelmatig krijgt hij van boze mensen het predicaat 'Mara', de duivelse godheid die trachtte te verhinderen dat Gautama Boeddha verlicht raakte.

Boosheid van mensen die getraind zijn in het laten verdampen van boosheid heeft iets paradoxaals. 'Mensen worden ontzettend kwaad als je ze hun illusies afneemt', zegt Hogendoorn. Hun boosheid is vaak extra groot omdat hij, nu ja, meestal een kennisvoorsprong heeft. Als jurist bestudeerde hij in de vroege jaren negentig in het noorden van India het Tibetaanse recht. 'Ik leerde de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap in ballingschap kennen zoals die echt is, ontmoette de dalai lama en andere geestelijken. Ik kwam terug in het Westen en zag hoe mensen de meest vergaande idealen op die Tibetanen projecteerden.'

De omvang van het tot nog toe bekende seksueel misbruik waaraan de Tibetaanse geestelijke Sogyal Rinpoche (Sogyal 'de Kostbare') zich schuldig maakte, doet nauwelijks onder voor dat van Harvey Weinstein. 'Sogyal Rinpoche, mijn goede vriend, heeft zichzelf te schande gemaakt', verklaarde de dalai lama in juli. ©EPA

Nobele wijzen zijn ook maar mensen

Bij optredens van lama's zag je mensen massaal in katzwijm vallen. Sogyal Rinpoche verkocht miljoenen boeken. De ene na de andere Hollywoodfilm schetste een beeld van Tibet als een verloren paradijs. Jean-Jacques Rousseau kwam in de 18de eeuw 'nobele wilden' op het spoor, Hogendoorn zag hoe horden westerlingen in Tibetanen 'nobele wijzen' herkenden. 'Maar als je niet weet wie je voor je hebt, zit je eigenlijk gewoon tegen jezelf te kletsen. Mensen kunnen jaren langs elkaar heen praten zonder elkaar door te hebben.'

Nobele wijzen zijn ook maar mensen, weet de boeddhist-tegen-wil-en-dank. 'Ze laten zich leiden door dezelfde drijfveren en belangen als niet-boeddhisten.' Jazeker: 'Oók door aanzien, macht, geld en seks'. Helaas: als mensen alom bewonderd worden duurt het lang voor bewonderaars misstanden naar buiten durven brengen. In zaken van seksueel misbruik zag Hogendoorn vaak cognitieve dissonantie bij slachtoffers en omstanders: ik wil niet dat het zo is en dus is het niet zo. Ooit waren kerken onaantastbaar, in de 21ste eeuw hebben westerse mensen nogal eens de neiging boeddhistische meesters onaantastbaar te vinden.

5 procent hooguit, waarschijnlijk niet meer dan 1 à 2 procent: een kleine minderheid van de boeddhistische monniken mediteert, zegt de Amerikaanse meditatieleraar Alan Wallace. Wat ze doen als ze niet mediteren? Het huishouden, werken op het land - er is altijd genoeg te doen.

Hoe meer je weet over de reëel bestaande boeddhistische wereld in Oost-Azië, hoe minder verbaasd je bent over minder fraais dat boeddhisten kunnen doen - dat is een wet die zich bijna kan meten met die van de zwaartekracht. Op de gang van de zeventiende verdieping van het Erasmusgebouw van de Nijmeegse universiteit kondigen forse boeddhabeelden uit diverse Aziatische landen van meters afstand de kamer aan van Paul van der Velde, hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme. Zo groot is Van der Veldes beeldenverzameling dat die al lang niet meer in een, twee of drie kamers past.

Met die beelden beginnen vaak de disputen die Nederlands grootste kenner van het boeddhisme heeft met Nederlandse 'belevers' van het boeddhisme. Westerse mensen op het pad van de Boeddha zien die beeldencultus als een verwording van waar het in het boeddhisme 'werkelijk om gaat'. In de biotoop van Boeddha's leer is het geen verwording, maar de kern. Weinigen die dáár mediteren; het draait om riten en beeldenverering. Ook heel belangrijk: relieken. Van der Velde herinnert zich het ongemak van Nederlandse boeddhisten toen die oog in oog stonden met de devotie van Tibetanen bij een overgekomen reliek. Relieken associëren westerse mensen met het katholicisme, niet met een wetenschap van de geest.

Komeetachtige opkomst van het boeddhisme

Extra ongemakkelijke kennis die Van der Velde verspreidt: om relieken van de Boeddha zijn door de eeuwen heen flink wat oorlogen gevoerd - de zoektocht naar relieken was vaak de legitimatie voor strijd. 'De leringen van de Boeddha waren historisch gezien nooit aanleiding om géén geweld te gebruiken. Zodra mensen volledig voor één waarheid kiezen, gaat de tolerantie eruit en sluipt geweld erin, dat is overal hetzelfde.'

Van der Velde traceert de oorsprong van het geïdealiseerde beeld van het boeddhisme in de 19de-eeuwse westerse theosofie. Theosofen zagen Tibetanen altijd glimlachen en hun ogen glanzen van wijsheid. Deze onthechte oosterse mens contrasteerde aangenaam met de gejaagde westerse mens. We vinden er sporen van terug in het werk van Couperus, Van Eeden en Henriëtte Roland Holst. Een kleine halve eeuw geleden was dezelfde theosofische romantiek in trek bij toen jonge babyboomers, op zoek naar alternatieven voor hun gejaagde, bekrompen en materialistische samenleving. 

Van een specifieke belangstelling voor het boeddhisme was destijds evenwel geen sprake, dat is iets veel recenters. Tot een jaar of 25 geleden werd er vooral een beroep op hem gedaan vanwege zijn expertise inzake hindoeïsme, vertelt Paul van der Velde. Vanaf het midden van de jaren negentig 'nam het boeddhisme alles over'. Tegenwoordig wordt deze hoogleraar bedolven onder uitnodigingen van clubs en genootschappen die er zomaar van uitgaan dat hij zélf boeddhist is en vaak teleurgesteld zijn als ze horen dat hij er 'alleen maar veel van afweet'. Noem dat iets typisch dat Nederlandse islamologen nooit overkomt.

Je kunt de komeetachtige opkomst van het boeddhisme in de westerse wereld verbinden met de stijging van de ster van de dalai lama na diens bekroning met de Nobelprijs, met Seven Years in Tibet en andere Hollywoodkrakers, met de golf aan beroemdheden die 'iets' met het boeddhisme kregen, van Brad Pitt tot Tiger Woods, van Richard Gere tot Tina Turner. Maar we doen het fenomeen tekort door het als romantisch of oriëntalistisch af te doen, of als Hollywoodspiritualiteit.

Dat toepassingen van het boeddhisme heilzaam kunnen zijn bij diverse vormen van psychisch lijden, is inmiddels veelvuldig aangetoond. Moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulness, was een van de pioniers op het vlak van de stressreductie en baseerde zich grotendeels op het werk van de Vietnamese zenmonnik Thich Nhat Hanh. In Nederland verrichtte Ria Kloppenborg, tot haar overlijden in 2003 hoogleraar Aziatische religies in Utrecht, intensief onderzoek naar boeddhisme en psychotherapie, en zag dat veel psychologische inzichten uit het boeddhisme direct bruikbaar zijn.

Het knappe van boeddhistische leraren en monniken die naar het Westen kwamen, zegt Paul van der Velde, was dat ze zagen waar behoefte aan was. Ze legden de vinger op de goede plek: waar lijdt zo'n moderne westerse samenleving aan? 'Die monniken kúnnen iets, dat is duidelijk.' Van der Velde verbindt het onder meer met de Tibetaanse handelsgeest. 'Handelaars stellen zich de vraag: waar is een markt voor? In het verlengde daarvan ligt de vraag: wat hebben wij die westerse mensen te bieden?' Waar grote behoefte aan bleek: aan meditatie- en contemplatietechnieken, aan hulp bij omgang met stress en overprikkeling die uit het moderne leven voortvloeien.

Matthieu Ricard: Frans boeddhistisch monnik, bestsellerauteur, door Amerikaanse neurowetenschappers die uitzonderlijk veel gammagolven in zijn brein waarnamen uitgeroepen tot 'gelukkigste man ter wereld'. ©AFP

Noem het een heuglijk feit dat een toenemend aantal westerse mensen bij toepassingen van het boeddhisme baat heeft. Het is evenzeer een feit dat de contemplatieve traditie waaruit die toepassingen voortkomen binnen het boeddhisme even marginaal was als de contemplatieve traditie binnen het christendom. Zo is het grote misverstand ontstaan dat er in boeddhistische landen wordt gemediteerd - door onthechte mensen die nooit oorlogen voeren.

In werkelijkheid is 'meditatieboeddhisme' bij uitstek westers. Paul van der Velde herinnert zich een typisch voorval toen hij Nederlanders rondleidde in Bhutan. Een psycholoog uit die groep wilde van deze Nederlandse hoogleraar niet aannemen dat de monniken niet mediteren. Op een gegeven moment vertelde de lokale gids: 'We hebben projecten voor verslaafde jongeren. We behandelen die met meditatie. Daarvoor laten we speciaal meditatieleraren uit Europa overkomen.'

Rob Hogendoorn van Open Boeddhisme bestudeert al jaren het grensgebied tussen boeddhisme en wetenschap. In Nederland interviewde hij de bekende Amerikaanse meditatieleraar Alan Wallace, die langdurig in Tibetaanse kloosters verbleef, voor een publiek dat goeddeels bestond uit 'boeddhafielen'. Die begonnen te steigeren toen Hogendoorn stelde dat maar een kleine minderheid van de boeddhistische monniken mediteert. Maar Wallace bevestigde het: 'Niet meer dan 5 procent, maar waarschijnlijk niet meer dan 1 à 2 procent.' Vanuit de zaal kwam de vraag: 'Wat doen ze dan als ze niet mediteren?' Nou ja, het huishouden, werken op het land, er is altijd genoeg te doen.

Misverstanden zijn één ding - problematischer wordt het als mensen idealen op boeddhisten gaan projecteren of zich overgeven aan adoratie. Paul van der Velde mag het fenomeen regelmatig aan den lijve ondervinden. Voordat hij boeddhafiele mensen vertelt dat hij zelf geen boeddhist is, behandelen ze hem vaak als een halve heilige. Een teleurgestelde vrouw riep een keer: 'Wat jammer dat u het boeddhisme niet zo kunt uitdragen als Matthieu Ricard!'

Romantiseren

Matthieu Ricard: Frans boeddhistisch monnik, bestsellerauteur, door Amerikaanse neurowetenschappers die uitzonderlijk veel gammagolven in zijn brein waarnamen uitgeroepen tot 'gelukkigste man ter wereld'. Ricard werd al veel bewonderd voor hij dat predicaat kreeg, maar heeft sindsdien weinig minder dan een godenstatus. In Franse talkshows wordt hem geen kritische vraag meer gesteld. Over de vergaande adoratie die Ricard ten deel valt in zijn klooster in Nepal schreef de Nederlandse kunsthistorica Mariëlle Hageman het ontnuchterende boek Overal boeddha's en hoe ik geen verlichting bereikte.

Matthieu Ricard is een Europeaan. Rob Hogendoorn weet dat adoratie nog verder kan gaan 'als de nobele wijze uit Azië zelf komt'. 'Omgekeerd racisme', noemt hij dat. Zulke verering viel bijvoorbeeld de in opspraak geraakte Sogyal Rinpoche ten deel. Die gold als onaantastbaar. Op plekken waar hij wordt verafgood, wordt ook weggekeken. Hogendoorn vermoedt dat het seksueel misbruik van Sogyal jaren eerder naar buiten was gekomen als hij geen iconische status als Tibetaan had genoten.

Ooit had je fellow travellers die naar Cuba reisden, zich in een socialistisch paradijs waanden en geen kwaad woord wilden horen over Fidel Castro. Er zijn overeenkomsten met contemporaine westerse reizigers die in boeddhistische landen spirituele paradijzen ontwaren. Wie het Tijgersnest-klooster in Bhutan bezoekt, ziet dezelfde extase bij toeristen als in Santa Clara op Cuba bij het mausoleum van Che Guevara.

Nog verder dan het idealiseren van bijvoorbeeld Bhutan gaat die van 'het verloren paradijs' Tibet. Paul van der Velde weet dat er geen enkele geschiedenis zo wordt geromantiseerd als de Tibetaanse, die van de Cubaanse revolutie wellicht uitgezonderd. Op een beeldscherm toont hij foto's uit het Tibet van de vroege 20ste eeuw - er was horigheid, er was repressie, er werden oorlogen gevoerd. Het was een ander Tibet dan dat van Hollywood, dat van Seven Years in Tibet, Cry of the Snow Lion of Little Buddha. In die laatste film, van Bernardo Bertolucci, trad Sogyal Rinpoche op als acteur. Zijn carrière eindigde in 2017 op dezelfde wijze als die van Kevin Spacey.

Boeddhist-tegen-wil-dank Rob Hogendoorn zegt het zo: 'Boeddhisten hebben net zoveel baat bij openheid en transparantie als niet-boeddhisten.'

 

De Rohingya-kwestie in woord en beeld

Paus loopt op eieren in islamitisch Bangladesh
Paus Franciscus is na het boeddhistische Myanmar nu in het islamitische Bangladesh. Hij zal in dit land met een kleine katholieke minderheid uiterst behoedzaam moeten opereren. En de Rohingya-kwestie is slechts bijzaak. (+)

Deze radicale monnik legt uit waarom de paus het woord 'Rohingya' maar beter niet in de mond kan nemen

Het geweld tegen moslims in Myanmar? Allemaal de schuld van de Rohingya zelf, zegt Ashin Ottama Thiri. Hij is prominent lid van de groep boeddhistische monniken die álle islamieten het land uit wil hebben, wat de bezoekende paus er ook van vindt. (+)

In Bangladesh blijven Rohingya-vluchtelingen komen
Maanden na het begin van de exodus uit Myanmar komen er nog elke dag Rohingya-vluchtelingen Bangladesh binnen. Het zijn er nu bij elkaar 640.000, in overvolle opvangkampen. 'Ik ben mijn hele leven al op de vlucht.' Lees hier het verslag van journalist Ben van Raaij. (+)

En bekijk hier alle foto's van Daniel Rosenthal, die met Van Raaij afreisde naar Bangladesh.

'Een sleets cliché van een vluchtelingencrisis'
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de Rohingya-vluchtelingen van kamp Balukali. (+)

Verdreven Rohingya over hun erbarmelijke vlucht: 'Zwakke mensen moesten we achterlaten'
Bangladesh vangt meer dan 400 duizend verdreven Rohingya uit Myanmar op. Die zijn wanhopig. 'Ik denk niet dat we ooit nog kunnen terugkeren.'

In beeld
Dit zijn de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh: angstig, hongerig, haveloos.

10:58 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

24-01-18

Rijkste 1 procent streek vorig jaar 82 procent op van nieuwe rijkdom

 1© Thinkstock

De rijkste één procent van de wereldbevolking zag vorig jaar 82 procent van de nieuw gecreëerde rijkdom naar zich gaan, zegt Oxfam vandaag in een rapport aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in Davos. 

De armste 3,7 miljard mensen zagen hun gezamenlijke rijkdom niet toenemen. "De toename van het aantal miljardairs is geen teken van een bloeiende economie, maar van een systeem dat faalt", zegt Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ongelijkheid bij Oxfam.

"Om de winst voor aandeelhouders te vergroten, drukken multinationals lonen en ontwijken ze belastingen. De mensen die onze kleren maken, onze smartphones samenstellen en ons voedsel kweken, worden uitgebuit om zo goedkoop mogelijk producten op de markt te brengen", zegt Vanmeerhaeghe.

Het zou 2,2 miljard dollar per jaar kosten om de lonen van alle 2,5 miljoen Vietnamese textielarbeid(st)ers leefbaar te maken. Dat is een derde van het bedrag dat aandeelhouders van de 5 grootste kledingbedrijven in 2016 opstreken. Het voorbije jaar zagen miljardairs hun vermogen stijgen met 762 miljard dollar. Dat is voldoende om de extreme armoede in de wereld 7 keer uit te roeien.  

Oxfam stelt dat vrouwen vaker dan mannen de dupe zijn van het globaal economisch systeem, omdat ze vaak de slechtst betaalde jobs hebben of onbetaalde zorg verlenen.

Belastingontwijking

De ongelijkheid wordt ook in de hand gewerkt door de belastingontwijking door de superrijken en de multinationals. Hierdoor lopen ontwikkelingslanden jaarlijks 170 miljard dollar mis aan belastinginkomsten, becijfert de organisatie. De één procent rijksten ontwijken alleen al naar schatting 200 miljard dollar per jaar aan belastingen. Geld dat niet naar onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming kan gaan.

Oxfam roept overheden wereldwijd op om extreme ongelijkheid tegen te gaan, door minimumlonen in te voeren, genderongelijkheid en internationale belastingontwijking te bestrijden. In België roept Oxfam op om haar petitie voor eerlijke belastingen en fiscale transparantie te tekenen. 

09:27 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print