02-05-18

Is 'horlogedag' nog wel van deze tijd?

"De Nationale Bank geeft meer dan een half miljoen euro uit aan horloges voor personeelsleden met dertig jaar dienst, 1.000 euro per pols. Is die traditie nog wel van deze tijd?"

Toen ik nog wreed jong en onervaren was, keek ik hoop opwekkend naar het gezicht van oudere collega's terwijl ze hun gouden horloges in de wacht sleepten, iedere keer er één 25 jaar werk op zak stak. Ik was geduldig en rekende erop dat mijn firma die gewoonte wel zou blijven behouden tot het aan mijn eigen beurt zou zijn.

Zoals het perfect past nochtans in het leven van een gestoorde mens, besloot Cia. T. Janér op te houden met deze stomme gewoonte, juist het jaar voordat ik er zelf ook mee geëerd zou worden. Integendeel, ze lieten zelfs weten (niet precies voor mij bedoeld, vanzelfsprekend) dat een bediende die het 25 jaar lang volhoudt in eender welke  firma, als meubel oftewel als onroerend goed afgeschreven mag worden voor wat betreft de belasting.

Ik heb dus tevergeefs al dat geduld gehad dat mij zo uitstekend karakteriseert en te vroeg gerekend op mijn enige schat: een gouden horloge, voor geleverde diensten.

Alzo zijnde begon ik te overwegen dat mijn geduld misschien wel een platina horloge zou kunnen opleveren moest ik mezelf nog eens een extra verdere 25 jaar af sloven.

Weeral nutteloos geweest natuurlijk want na er nog eens 15 jaar voorbij waren vergaan, is ze stomweg failliet gegaan ná, naar schatting, 50.000.000,00 dollars (zwart geld en pure winst) in Zwitserland verzameld te hebben. Een waarlijk spaarboekje voor de eigenaars betekenend, terwijl de gewone en ongewone werknemers naar hun centjes mochten fluiten.

Geen geld dus en nog minder horloges voor hun trouwe oldtimers.

Wat een kemel Rudootje en nog ne keer: een donder op uw onnozele verwachtingen...

12:17 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.