22-02-18

Breaking "GOOD" News: In Zwitserland is het koken van levende kreeften voortaan illegaal

In Zwitserland mogen kreeften niet langer levend gekookt worden. De nieuwe wet, die van kracht wordt op 1 maart, komt er op vraag van dierenrechtenorganisaties en wetenschappers.

Bij de bereiding van kreeften is het gebruikelijk dat de dieren levend in een pot kokend water gedompeld worden. Daardoor sterven ze meteen. Maar het gaat niet om een pijnloze dood, blijkt uit onderzoek, dat uitwees dat schaaldieren gevoelige wezens zijn. "Tal van studies tonen aan dat kreeften, net als andere dieren, pijn en stress voelen", zegt Stefan Kunfermann, woordvoerder van het Zwitserse Voedselveiligheidsagentschap. 

Zwitserland is het eerste land dat de dieronvriendelijke praktijk bij wet verbiedt. Vanaf 1 maart moeten kreeften met elektronarcose pijnloos worden verdoofd, alvorens ze gekookt worden. 

De nieuwe wet bepaalt ook dat kreeften voortaan in hun natuurlijke omgeving - zeewater - vervoerd moeten worden, in de plaats van in ijskoud water. Wie de wet overtreedt, riskeert een celstraf tot drie jaar.

De maatregel past in het algemene principe van 'dierwaardigheid' dat in de Zwitserse grondwet is opgenomen. Dat bepaalt hoe bepaalde (huis)diersoorten behandeld moeten worden. Zo moeten katten dagelijks visueel contact hebben met andere katten, moeten hamsters of cavia's per twee gehouden worden en mogen dode goudvissen niet door het toilet gespoeld worden.

11:13 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.