12-02-18

Dwalende Geesten

Door een toevallige samenloop van omstandigheden kreeg ik verleden week te maken met twee eigenaardige uitspraken van mensen die niets met elkaar te zien hebben maar die wel duidelijk maken hoe de mensheid er achteruit op gaat.

De eerste kwam van een vrouw. Of was het van een man? Ik ben er niet meer zeker van:

"k ben in zo'n ééntje (een auto van het jaar '69, van het Engelse merk Triumph), ontmaagd geweest"

Ja, alzo wordt het voor mij eenvoudiger op de pedaal te blijven "terten". Hoezo, dan is het toch gemakkelijker geweest dan ik mezelf voorstelde, indertijd? Zonder enige twijfel, nu moet het dus nog veel vlotter aan het gebeuren zijn. Zonder wroeging en ook zonder veel tralala. Doorboord en weg ermee, zonder dat er daar nog één haan over kraait. Het derde miljardste velletje op de aarde is er dan toch moeten aan geloven. Gedurende een tijdspanne van minder dan enkele tientallen jaren, wel te verstaan. Het is bovenal een alledaagse gebeurtenis geworden. Iedereen, ook de uiterst kuische Vlaamse vrouwkes die alle urenlang paternosters aan het aframmelen zijn, hebben er op zijn minst ene keer, niet kunnen aan weerstaan. Tenandere, ik vraag mij af welke glorie ze hebben ondervonden. Schijnheiligheid is zeker en vast niet één van de minst belangrijke zonden. Ze is absoluut NIETS waard.

Ik voel me echt gefrustreerd want ik heb er mijn gehele leven lang naar gezocht (naar "mijn" velletje, bedoel ik) en ik heb er nooit ééntje gevonden. Er is dus iemand die met mijn deel gaan lopen is. Het schijnt dat de joden daar expert in zijn. Ze hebben die zin van Jezus letterlijk gevolgd; "Gaat en vermenigvuldigt u!". En dus alleszins zonder kapootje, want dan mept ge twee vliegen met één mep. Jezus had vergeten eraan toe te voegen: "vermenigvuldig u niet alleen, maar doe het vooral MET veel plezier en knetterend genot".

De tweede uitspraak kwam van iemand die in een sociale woning woont:

"Weg met de SOSSEN", spoog hij eruit in een vlaag van woede en haat.

Heeft hij iets van de politiek verstaan, denk je? Nochtans, hij is al bijna zeventig en zijn huisje ligt vol met nagels en spijkers om aan zijn gat te kunnen krabbelen.

Gezien in de krant vandaag;

"Naar schatting drieduizend gezinnen dreigen hun sociale woning te verliezen. Dat was te horen in Terzake. Aanleiding is een verstrenging van de wetgeving, waardoor een sociale huurder voortaan geen enkele vorm van onroerend eigendom mag hebben.

Vroeger mocht een sociale huurder geen eigen woning bezitten. In maart vorig jaar werd dat verstrengd, waardoor een huurder ook geen deel van een woning mag bezitten. Dat is soms het geval bij het overlijden van een ouder, waarna een kind een deel van de woning in handen krijgt waar vader of moeder nog in woont. Sociale huurders die ook een deel van een woning bezitten, hebben nu de keuze: afstand doen van het vermogen of de sociale woning verlaten. De overgangsperiode loopt tot 28 februari.

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau verdedigt de maatregel. "Dit is rechtvaardig", zegt hij. "Zowel naar wie solidariteit vraagt als naar de mensen die bijdragen aan de solidariteit."

Maar hij voelt zich helemaal nog niet verslagen, diene ex-toekomstige SOS. Hij probeert nu nog, op zijn laatste benen, onze Vlaamse "R" in zijn mond te doen rollen zoals de Franstaligen dat doen. Gewoon om indruk te maken. Zo dus, denkt hij, zal niemand te weten komen dat hij, na drie jaar stoten, drummen en duwen, een sociale woning aan de haak heeft kunnen slaan. Hemeltje lief! En hij is dus absoluut gene SOS? Of alleen maar in daad?

Wat mij echter het meest bij de strot grijpt is dat hij er vast van overtuigd is dat we niet alleen een ziel hebben, maar ook een geest.

Dat is zeker en vast zijn voorbereiding om niet rechtstreeks naar de hel te hoeven te sukkelen.

Een dwalende geest weet nooit..

23:33 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.