10-01-18

Het is onuitstaanbaar dat er met dedain wordt neergekeken op handenarbeid

Hugo Camps over de status van technisch en beroepsonderwijs

 1Hugo Camps. © Bob Van Mol

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps

In de krant lees ik dat vakscholen in een razend tempo leeglopen. Het aantal inschrijvingen voor tso- en bso-opleidingen is gezakt tot 44.194 leerlingen in 2016. Alsof werk in de bouwsector, de textielnijverheid, houtbewerking en elektriciteit het schurft van minderwaardigheid heeft. Het bacchanaal van de kenniseconomie blijft maar sporen van vernieling aanrichten. In een complot van onderwijs, werkgevers, interimkantoren… De ouders zijn ook niet vrij van schuld.

De vakman zorgt ervoor dat het leven blijft draaien. Even een nieuw lampje en we kunnen weer lezen. Het leven gaat zijn gang bij de gratie van ambachtslui. Daarom is het zo onuitstaanbaar dat er met dedain wordt neergekeken op handenarbeid. 

Op de arbeidsmarkt heerst een selectieve prestigemoraal. Voor de vreugde van een ambacht wordt niet uitbundig geronseld. Alsof ook de arbeidsmarkt cultureel en sociaal op te delen is in hoge en lage normen. Hoog en laag bestaan niet in de welvaartsstaat, het is een continuüm van scholing en arbeid, zorg en lef, rust en vermaak.

10:58 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print