31-12-17

Alcohol is goed voor u (...maar altijd met mate)

Natuurlijk is alcohol niet altijd even gezond. Maar tenzij u morgennacht, al dan niet gedwongen, BOB speelt, zullen glazen bier, wijn of champagne u ook taalvaardiger, knapper, creatiever en gelukkiger maken én beter doen ruiken. Dat tonen wetenschappelijke onderzoeken aan.

Stefan Vanderstraeten 
©shutterstock

Alcohol maakt ons gelukkiger 

Al is die geluksroes slechts tijdelijk, stelden onderzoekers van de Britse universiteiten van Kent en Sussex gezamenlijk vast. Zij bestudeerden liefst twee miljoen 'gemoedstoestanden' die 31.000 Britse iPhone-gebruikers achterlieten op de ge-luksapp 'Mappiness'. Daarbij moesten ze hun gevoel van geluk aanduiden met een score tussen 0 en 100. En daarbij keken de drinkende proefpersonen niet op een puntje. Wie op dat moment van een glaasje genoot, gaf een geluksscore die gemiddeld 10.79 punten hoger lag dan wie het met een glaasje water moest stellen. Al gaf het gezelschap van vrienden of de locatie van een bar dat geluksgevoel natuurlijk óók een stevig duwtje. Maar zelfs zonder die aangename omgevingsfactoren bleek een drinkende Brit nog altijd zo'n zeven pinten, euh, punten gelukkiger dan zijn nuchtere landgenoot. Ook hier geldt echter het motto: met mate genieten. Want van zodra het om probleemdrinkers bleek te gaan, bleef van dat geluksgevoel nog weinig over. 

Alcohol maakt ons knapper 

Dat we met een glaasje op onze metgezel of -gezellin al eens knapper kunnen vinden, is geen verrassing. Maar omgekeerd blijken wij er zelf ook aantrekkelijker uit te zien, stelden onderzoekers van de universiteit in het Britse Bristol vast. Die hadden aan nuchtere studenten foto's getoond van medestudenten van het andere geslacht. Telkens werden drie foto's van dezelfde persoon voorgelegd: één waarbij die nuchter was, de volgende met één glaasje alcohol achter de kiezen en de laatste met twee glazen alcohol. Geloof het of niet, maar op de middelste foto - mét dus één glaasje op -, werd de getoonde persoon beduidend aantrekkelijker bevonden dan die op de nuchtere foto. Tegelijk werd die nuchtere pose dan weer verkozen boven de pose met twee glazen op. Ook hier hangt de aantrekkelijkheid dus af van de hoeveelheid alcohol. Volgens de onderzoekers zorgt één glas alcohol dus blijkbaar net voor een voldoende verwijding van de oogpupillen en ontspanning van de gezichtsspieren om als mooier gezien te worden. 

Alcohol maakt ons creatiever

Een halve liter bier voor de mannen en een 33'er voor de vrouwen: dat kregen de proefpersonen aan de Amerikaanse universiteit van Illinois geserveerd, om vervolgens op enkele puzzels losgelaten te worden. Daarbij kregen ze rijen van drie woorden voorgeschoteld, waarbij ze een passend vierde woord moesten zien te verzinnen. Zoals bijvoorbeeld: peach (perzik) - arm - tar (teer), waarbij als vierde woord 'pit' (zowel te verstaan als steen, holte of put) perfect zou passen. Opvallend genoeg slaagden diegenen met een glaasje op er niet alleen in de proef sneller af te haspelen dan hun nuchtere collega's, bij sommige woordenrijtjes scoorden de 'bierdrinkers' zelfs tot 50 procent hoger. 

Alcohol doet ons beter ruiken

Zo stelden wetenschappers van het Israëlische 'Weizmann Institute of Science' vast na uitgebreide onderzoeken. Bij de eerste test kregen twintig vrijwilligers telkens drie verschillende geurmengsels voorgeschoteld - twee identieke en één (licht) afwijkende - met de vraag dat 'buitenbeentje' aan te wijzen. Wat bleek? Meer proefpersonen slaagden in de proef nadat ze 3,5 cl wodka achterover hadden geslagen. Idem met een proef waarbij een rozengeur uit verschillende potjes moest worden geplukt. Ook dat lukte beduidend beter met alcohol in het bloed. Slechts een beetje alcohol weliswaar, want die betere geurzin werd meteen tenietgedaan van zodra de proefpersonen stevig begonnen door te drinken - met voor vrouwen twee glazen per uur en voor mannen drie glazen. Dan bleek de neus weer even slecht te ruiken als zonder alcohol. Wat het mechanisme achter dit alles is, moeten de wetenschappers nog uitzoeken. 

Alcohol maakt ons taalvaardiger

Wie naast de moedertaal al ietwat een tweede taal beheerst, zal die nog vlotter uitspreken met een glaasje op. Onderzoekers van de universiteiten van MaastrichtLiverpool en King's College in Londen schotelden vijftig Duitsers een biertje voor dat rekening hield met hun lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: 46 cl voor een Duitser van 70 kilo. Een andere groep Duitsers kreeg dan weer een glas water. Sowieso spraken alle Duitsers al wat Nederlands omdat ze in Maastricht studeren, maar verrassend genoeg stelde een onafhankelijke jury vast dat de 'alcoholgroep' plots beter Nederlands sprak dan de 'watergroep'. "Vooral op het gebied van uitspraak was er een opmerkelijk verschil te horen", luidde het oordeel van de wetenschappers.

09:15 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

30-12-17

Palestijns meisje van 16 langer in Israëlische gevangenis wegens "mogelijk gevaarlijk"

Bron: Belga

 1Ahed Tamimi (midden) voor de rechtbank. © AFP

De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi, onlangs opgepakt door het Israëlische leger, moet vier dagen langer in de gevangenis blijven omdat zij "het onderzoek mogelijk belemmert" of zelfs "een gevaar voor de soldaten betekent". Tamimi zit momenteel vast in de beruchte Israëlische kindergevangenis Moscobiyeh. Ook de moeder en een neef van de tiener moeten langer in hechtenis blijven, oordeelde maandag de militaire rechtbank.

Het meisje verwierf bekendheid met filmbeelden die viraal gingen van hoe zij twee Israëlische soldaten uitdaagt en slaat. Dat deed ze nadat een van haar familieleden een rubberkogel van het leger (IDF) in het gelaat had gekregen en ernstig verwond werd en haar woning was bestookt met traangasgranaten. Eerder waren al een oom en een neef van haar door de IDF gedood en werd haar moeder door soldaten in het been geschoten.

Vorige dinsdag werd zij midden in de nacht uit haar woning gesleurd in Nabi Saleh, nabij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, en opgesloten. Zij is inmiddels voor een militaire rechtbank gebracht, waar zij verzocht werd "bekentenissen" af te leggen.

De Israëlische beweging 'Vrede Nu' prees later het gedrag van de soldaten, omdat die niet gereageerd hadden op de klappen van Ahed. In rechtse en extreemrechtse Joodse kringen werd het niet reageren van de soldaten dan weer juist als een kaakslag voor het leger onthaald. Het activisme van de Tamimi's -het opkomen voor de rechten van de Palestijnen- werd door de rechtbank maandag als "provocatief gedrag" bestempeld.

10:40 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

28-12-17

ééntje is gééntje...

 

 

Jan wil ik natuurlijk herinneren in goede dagen maar…
Ik heb hem ook anders gekend.

Tijdens een weekend aan zee met mijn goede vriend Jan,
hij woonde sedert de scheiding van zijn eerste vrouw helemaal alleen
in een appartement op de dijk en ik verbleef af en toe bij hem om hem
te steunen in zijn moeilijke dagen en ook om hem te redden van de
totale verloedering in de volle overtuiging dat ik dat toen kon,
dat ik een héél klein beetje invloed had op zijn doen en laten,
zag ik het voor het eerst, toen we de deur uitgingen voor een wandeling
langs de vloedlijn viel het me op hoeveel lege flessen er in zijn portaal
stonden, het leek wel een recyclagepark.
Met mijn kin wees ik ernaar maar hij schudde ontkennend van neen,
de lege flessen waren natuurlijk van hem maar ik moest me niet
ongerust maken want hij was niet dronken, hij was, vond hij,
zelfs in zijn hele leven zover hij zich herinnerde nog nooit dronken
geweest. Hij dronk graag een glas, dat was waar en sedert hij veranderd
was van werk en gescheiden dronk hij misschien één glaasje meer,
mocht het?
Ja?
Als hij thuis kwam van zijn nieuwe werk, dat hij intens verfoeide,
dronk hij gewoon één glas om te ontspannen na een lange, vermoeiende
en meestal vervelende dag, en terwijl hij zijn eigen maaltijden nu moest
bereiden of opwarmen, dronk hij één aperitiefje vooraf en bij het eten
nog enkele glazen rode wijn en soms maar niet eens altijd nog één glas
sterke drank achteraf, er was niets aan de hand, ik moest me absoluut
geen zorgen maken, hij was geen drankorgel of zo, hij was gewoon een
gezellige drinker en ja, nu dronk hij misschien een klein beetje méér
dan anders maar de problemen met zijn echtscheiding waren er de
oorzaak van, dat wist ik toch?
Ja, dat wist ik maar problemen verdring(k)en met alcohol vond ik een
slechte keuze en dat zei ik hem ook.
En ik mocht evenmin vergeten, ging hij onverstoord verder,
dat zelfs artsen ervan overtuigd waren dat het dagelijks drinken van
enkele glazen rode wijn goed was voor hart en vaatziekten.
Natuurlijk was ik op de hoogte van die overtuiging maar zelf geloofde
ik er niet veel in. Zelf vind ik niet veel goed aan alcohol,
de smaak vind ik, vooral dan die eerste slok, meestal niet lekker,
ik krijg er soms hoofdpijn van of ik word er misselijk van dus blijft
mijn verbruik eerder matig.   

Hij was natuurlijk van jongs af aan een liefhebber van geestrijke
dranken, dat wist ik al van zodra ik hem leerde kennen,
een glaasje drinken was bij zijn ouders thuis een soort automatische
handeling, elke reden of gelegenheid was goed voor een glaasje wijn
of een bel cognac. Zijn vader en moeder keken geamuseerd naar mij
omdat ik bedankte voor elk glas wijn, bier, cognac of jonge klare,
‘de geheelonthouder’, ‘de asceet’ noemden ze mij, benamingen die
ik niet verdiende natuurlijk, zij vonden het zelfs vreemd dat ik ook
voor cola en limonade bedankte.
Zij keken geamuseerd naar een stevige drinker, die kan er nogal wat
verzetten, zeiden ze bewonderend.
Ik daarentegen heb nooit geamuseerd of bewonderend gekeken naar
een stevig drinkende man dus ook niet naar Jan.

Toen hij nog getrouwd was, had hij een wijnkelder,
en daar was hij fier op, het was zijn statussymbool,
ook daar had ik geen bewondering voor.
Zelf drink ik weinig alcohol, eigenlijk hef ik alleen het glas in
gezelschap van anderen op een feest, één glaasje bubbels, of twee,
zal ik niet gauw afslaan, voor de koppijn die ik achteraf misschien
zal krijgen haal ik gewoon mijn schouders op.
Maar zelfs op een feest drink ik niet altijd.
Ik begrijp dan ook niet waarom mensen op een feest raar opkijken
als ze mij met een glaasje water zien rondlopen, met een watertje in
mijn hand vinden ze mij als het ware een stoorzender, terwijl ik vind
dat het is alsof zij alcohol nodig hebben als een soort sociaal
glijmiddel, als een toverdrank die zorgt dat ze in ‘the mood’ geraken,
zo dat ze beter in de groep liggen, dat ze er bij horen.

Met enkele glazen wijn wordt elk verlegen mens een durfal.
Ik zag het ook gebeuren bij Jan, hij durfde veel, veel meer dan ik in
alle geval maar alleen met een glas sterke drank in zijn ene hand en
een sigaret in de andere. Beiden deden wonderen voor zijn
zelfvertrouwen dat van natuur niet zo héél erg groot was,
niet veel groter dan het mijne althans.
Hij zocht natuurlijk veel meer het gezelschap van andere drinkers
dan het mijne, in hun bijzijn  viel zijn eigen gebruik nog mee, dacht hij.

Toen hij dus alleen woonde, zag ik zijn verbruik maand na maand
toenemen, hij dronk vóór, bij en ná het eten en vóór het slapengaan,
een beetje voor de smaak en een beetje uit gewoonte, er zat wat
stressdrinken bij en hij had drank nodig om te kunnen ontspannen,
geleidelijk dronk hij meer en meer, véél te véél dan goed voor hem was.
Hij leefde bijna constant in een alcoholroes,
hij zag er oud uit en niet gezond.
Ik ging hem niet meer opzoeken in zijn appartement, ik wou mezelf
de aanblik van verval besparen, we spraken af in een of ander
restaurant waar ik merkte dat de drank bij de maaltijd hem beter
beviel dan het lekkerste eten.
Heel af en toe, uit oprechte bezorgdheid, bracht ik het gesprek op
zijn overmatig verbruik van alcohol en sigaretten, want hij was ook
nog eens een verstokte roker, hij heeft de tijd niet meer meegemaakt
dat je haast nergens meer mag roken dus pafte hij schaamteloos
de ene sigaret na de andere terwijl de rook rond zijn beneveld hoofd
kringelde nam hij nog een gejaagde, gulzige slok van zijn glas maar
dan wuifde hij, nog vooraleer ik uitgesproken was, al mijn bezwaren
weg. Ik moest me geen zorgen maken, dat was nergens voor nodig,
hij had geen probleem, hij kon stoppen wanneer hij wilde,
maar het toeval wilde dat hij niet stoppen wilde
dus dronk en rookte hij lustig voort.
Dat deed ik dan maar, mij geen zorgen maken bedoel ik.

Denk nu niet dat ik iemand wil bekeren of zo, iedereen mag leven
zoals hij of zij dat wil, maar een probleem kunnen (h)erkennen is
een gave en een eerste stap naar een frisser en energieker leven.

Jan had nooit een probleem, dat maakte hij mij en vooral zichzelf wijs,
hij is een tweede keer getrouwd en een tweede keer gescheiden maar
dat is allemaal al zo ontzettend lang geleden…
Hij is uiteindelijk bezweken aan zijn overmatig drank en tabaksgebruik.

Maar ik wil hem natuurlijk herinneren in goede dagen….11:05 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

27-12-17

How about making a BIG WALL in the Northsea, between England and Europe?

Op tweede kerstdag wordt er in Groot-Brittannië traditioneel gejaagd op vossen. En sinds dit jaar hoeft dat niet langer alleen te paard. Ook honden mogen weer deelnemen aan de jaarlijkse jachtpartij.

Onder het bestuur van de Labour-partij werd in 2004 het inzetten van honden in de jacht op vossen en andere wilde zoogdieren in Engeland en Wales aan banden gelegd. Maar onder de huidige eerste minister Theresa May van de Conservatieve Partij kunnen parlementsleden de ban overrulen. Daarmee maakt ze een van haar verkiezingsbeloften waar. 

Gisteren werden er dus weer volop honden ingezet tijdens de Boxing Day Hunt, onder meer in Chiddingstone. Maar volgens tegenstanders van de vossenjacht zou maar liefst 85 procent van de Britse bevolking wel degelijk achter de ban uit 2004 blijven staan. Dat blijkt uit een studie van de League Against Cruel Sports. Onzin, meent de pro-jacht organisatie Countryside Alliance. Volgens hen staan jaarlijks 250.000 Britten te popelen om vossen te jagen, "van Cumbria tot Cornwall".

09:35 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

25-12-17

Weet je wat? Steek die hele printer maar in je magentareet

Thomas van Luyn 

©Robin de Puy

Tijdje geleden, dat printen, hoe ging dat ook alweer? Documentje openen, menuutje kiezen, en op printen drukken. Nee, er gebeurt niks. Ah, ik zie het al. Hij denkt dat ik een andere printer gebruik. Nee, lieve laptop, die heb ik al vijf jaar geleden weggegooid, hoe zou ik dáár iets nou mee willen? Printermenu, waar is de Epson-fotoprinter die ik wil gebruiken? Gèh, ik dacht vroeger dat ik mijn foto's ooit zou afdrukken. Mooie tijden. Selecteer printer... huppakee... druk af. 'Kan geen contact maken met printer'. Staat die aan? Ja. Vreemd. Zit de printer wel goed op de wifi? Aha, nee natuurlijk niet. Dat wachtwoord heb ik een jaar geleden veranderd en dat weet de printer nog niet, want ik gebruik 'm nooit. Selecteer netwerk... voer WEP-wachtwoord in... is dat hetzelfde als mijn normale wachtwoord? Of was dat WPA of zo? Godsamme. Gewoon proberen maar: lettertje voor lettertje door 26 hoofd- en kleine letters scrollen, want het ding heeft geen toetsenbord. Nog boffen dat ik geen cijfers in mijn wachtwoord heb. Oké, alles ingevoerd, en... failure to connect. Het zal me eens meezitten zeg. Dan gok ik dat WEP die lange sliert cijfers & letters onderop de router is. Die ligt achterin de boekenkast met een ton snoeren eraan. Met een hoop duwen en trekken en draaien komt de onderkant in zicht. Foto ervan maken met de iPhone, terug naar de printer. Via het middeleeuwse systeem invoeren, en...

Alleen magenta van Epson, anders lust mijn printer het niet

Nee, weer niks.

Ik begin het heel warm te krijgen. Weet je wat? We doen er gewoon een snoertje tussen, net als in 2013. Dat ging toen ook prima. Waar bewaarde ik de usb-kabeltjes ook alweer? Nou kijk eens, gewoon in de eerste la waar ik in zoek. Vanaf nu zit alles mee. Hé, da's gek, dit kleine usb-stekkertje past niet in het grote gat van de printer. Ander kabeltje zoeken dan maar. Volgens mij ligt er een tussen de batterijen en de lampen. Hier, deze moet passen. JA! Victorie! Selecteer! Druk af! Eat that, motherf...

Oh, eerst inkt bijvullen.

Ja, de magenta is op. Zonder magenta ligt natuurlijk alles plat, dan komt de samenleving tot stilstand, zonder magenta. Wie wil er dan ook een ticket uitprinten zonder magenta? Stel je voor zeg. Dan gingen we terug naar de duistere tijden dat je, als het zwart op was, gewoon alles in blauw afdrukte. Nee, even een zwart-wit-pdf'je niet kunnen uitprinten omdat de magenta op is, dat is natuurlijk véééél beter. En niet zomaar magenta hè? Alleen magenta van Epson, anders lust mijn printer het niet. Naar de MediaMarkt fietsen. Voor het rek met twintigduizend printcartridges googelen welke mijn printer wil hebben. Die met het plaatje van de kolibrie. Daar hebben ze een pakket van, met alle kleuren, slechts 90 euro. Terug naar huis. Alle cartridges in één keer vervangen, want nu is het oorlog. Printen. WAAROM KOMT HET PAPIER ER WIT UIT GODVERDOMME. Troubleshootmenu. Arfgh! De spuitgaatjes zijn blijkbaar verstopt. Hoort u dat God? De spuitgaatjes zijn verstopt! Omdat ik mijn printer maar één keer per jaar gebruik, natuurlijk. Nou daar gaan we dan: het printkopreinigingsprogramma. Halfuurtje naast een printer zitten die bzt bzt bzt doet. Nu dan: proefafdruk, en ja hoor: papier op! Ja, nee, dat zat er dik in, die had ik moeten zien aankomen. Weet je wat? Steek die hele printer maar in je magentareet. Sterf. Sterf allemaal. Stomme kutprinters met je dure kutcartridges. Ik stop met alles in het leven waar ik een printje voor nodig heb.

17:54 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print