23-09-17

Komen je billen onder een urinoir uit? Vrouwen in het hele land nemen de proef op de som

Organisator Hornstra: 'Plassen in een mannenurinoir is niet schoon en onwaardig'

Als protest tegen een uitspraak van de rechter over een wildplassende vrouw vindt zaterdag de eerste landelijke urinoirplasdag van Nederland plaats. De vrouw vocht de wildplasboete aan omdat ze aandacht wilde vragen voor het tekort aan openbare vrouwenwc's.
 
Maaike Vos
Amsterdams urinoir aan het Oude Kerkplein. ©ANP

De rechter stelde dat vrouwen ook in een urinoir voor mannen kunnen plassen. 'Ik roep alle vrouwen in Nederland op om bij een urinoir in hun woonplaats een foto te maken waarop ze laten zien dat dit onmogelijk is', aldus organisator Cathelijne Hornstra (46). 'Plassen in een mannenurinoir is niet schoon, niet netjes, onveilig en onwaardig.' Ze gaat deze foto's bundelen en aanbieden aan de rechter, de gemeente Amsterdam en minister Jet Bussemaker van Emancipatie.

Waarom heb je dit evenement georganiseerd?

Organisator Cathelijne Hornstra.

'Het is begonnen als geintje, omdat ik een beetje boos was na de uitspraak van de rechter die zei dat vrouwen ook in een urinoir voor mannen kunnen plassen. Dat kan dus echt niet. Een kerel hoeft zo'n ding niet aan te raken, maar als vrouw is dat haast onvermijdelijk. En als je op je hurken gaat zitten in een plaskrul, steekt je blote kont eronderuit. Een vrouw vertelde me zelfs dat ze dat had geprobeerd en toen een boete kreeg voor onzedelijk gedrag. Ook is een vrouw aangerand toen ze in een urinoir ging plassen. Plassen in een mannenurinoir is niet schoon, niet netjes, onveilig en onwaardig.

Het onderliggende probleem dat ik wil aanpakken, is de scheve verhouding tussen het aantal mannen- en vrouwenwc's. In de Amsterdamse binnenstad zijn 35 plaskrullen voor mannen. In het weekend rijden ze nog eens 40 plaskruizen de uitgaansgebieden in. Voor vrouwen zijn er twee of drie plekken. Dat klopt niet.'

Wat gaat er precies gebeuren?

'Ik roep alle vrouwen in Nederland op om bij een urinoir in hun woonplaats een foto te maken waarop ze laten zien dat het onmogelijk is om in een urinoir voor mannen te plassen. Dat kan overal in Nederland, het moet geen Amsterdams feestje worden. Die foto's wil ik bundelen en aanbieden aan de rechter, de gemeente Amsterdam en minister Jet Bussemaker van Emancipatie. Ik wil officieel laten zien dat plassen in een urinoir grote onzin is.' 

Had je verwacht dat je evenement zo populair zou worden?

'Ik had er nooit op gerekend dat het evenement zo groot zou worden. Het begon met het Facebookevenement 'Urinoirplassen voor vrouwen'. In eerste instantie was het de bedoeling om een tocht door de binnenstad van Amsterdam te maken naar een urinoir of plaskrul. Ik dacht dat er twintig of misschien veertig vrouwen zouden komen. Maar dat werden er duizend, en nog eens achtduizend staan op 'geïnteresseerd'. Het Leidseplein, waar ons protest eerst zou plaatsvinden, is niet geschikt voor zo'n mensenmassa. Het zou raar zijn als ik aandacht vraag voor voldoende en veilige plasgelegenheden en dat zelf dan niet op een veilige manier organiseer. Daarom heb ik het evenement geannuleerd en ben ik op zoek gegaan naar een betere manier om dit probleem op de kaart te zetten.'

13:05 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

21-09-17

nieuwe stoelen...

 

 

Vind je het niet eens tijd om nieuwe eetkamerstoelen te kopen, 
vroeg mijn dochter enkele weken geleden, ze zijn intussen even oud
als mijn oudste broer.
Ze heeft gelijk, tenminste wat de leeftijd van mijn stoelen betreft.
We kregen veertig jaar geleden ons oudste kind en nog vooraleer
hij zes maanden oud was kochten we 14 stoelen en een bijhorende tafel,
tja, we zagen het direct groot.
Later kwam er nog een bijpassend grote buffetkast bij waar ik veel
gemak van heb.

En nu zou mijn dochter dus willen dat ik eens uitkijk naar nieuwe
stoelen.
Omdat ze niet versleten zijn en wonderwel passen in mijn
interieur heb ik er eigenlijk nooit aan gedacht om ze te vernieuwen.
Maar misschien heeft ze gelijk en is het nu toch de hoogste tijd voor
nieuwe stoelen, dacht ik en de volgende weken maakte ik er werk
van om in enkele interieurzaken rond te struinen.
Ik zag erg veel rare en lelijke stoelen die ik nooit van mijn leven in
mijn huis zou willen en toen ik keek naar de prijs van de exemplaren
die ik niet onmiddellijk afwees, viel ik bijna steil achterover
en wees ze alsnog snel af.

Afijn, om het kort te maken, na een serieuze zoektocht van enkele weken,
na veel wikken en nog meer wegen vond ik toch betaalbare stoelen
waarin je gemakkelijk zat en die ik ook erg mooi vond.
Het enige nadeel was dat ze niet zouden passen bij mijn eettafel
die nogal erg groot uitvalt maar misschien kon ik die
meteen ook vernieuwen.
Ik zag het al helemaal voor mij, een mooie tafel met dito stoelen...
het zou er schitterend uitzien, alleen, mijn reusachtig grote buffetkast
zou erg uit de toon vallen naast die delicate zitjes en bijpassende tafel,
in feite zou ze het hele zicht verknoeien.
Zou ik niet beter die kast ook uit mijn keuken laten verdwijnen,
vroeg ik me af?
Leek me dat wat, een heel nieuw interieur?
Want je zou het zien, met een nieuwe kast, tafel en bijpassende stoelen
zouden ook de kaders aan de muur moeten worden vervangen,
de oude planten plaats maken voor nieuwe,
het zou allemaal een beetje strakker, netter, moderner moeten.
Wil ik dat?
Ik moest er nog eens over nadenken.
Mijn oude eettafel biedt ruim plaats aan 10 personen, als het nodig is
kunnen er met gemak 12 mensen rond zitten, mijn stoelen heb ik vorig
jaar nog opnieuw laten caneren en zitten erg gemakkelijk en
ik vind blindelings, moest dat ooit nodig zijn, de weg in mijn praktische
maar buitenmaatse buffetkast.
Alhoewel mijn meubels inderdaad oud zijn,
ze zijn niet antiek maar gewoon veertig jaar oud,
vind ik ze nog altijd mooi,
ze zijn eigen en vertrouwd en ze horen bij mij.

Ik staak mijn zoektocht...11:05 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

20-09-17

"De meest seksistische Facebookpost ooit": Clint onder vuur na opvallend stappenplan voor mannen

"Een van de oudste technieken om een meid aan de haak te slaan is de hyenatactiek." Zo begint een Facebookpost van entertainmentsite Clint.be die zaterdag online werd geplaatst. In vier stappen wordt beschreven hoe je het best een vrouw - in hun woorden "een prooi" - versiert. Het internet reageert verbolgen. "Ronduit walgelijk", vindt ook Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad. Clint biedt zijn excuses aan. 

De ophefmakende Facebookpost stond sinds zaterdag online, maar is deze namiddag door Clint zelf weggehaald. De reacties deze ochtend waren niet min. Sommigen opperden zelfs dat het bericht van Clint.be "een van de meest vrouwonvriendelijke Facebookposts ooit" is.

De entertainmentwebsite die zich voornamelijk richt op het mannelijke geslacht, gaf de lezer in vier stappen een handleiding over hoe hij de vrouw het best kan versieren. De 'hyenatactiek' waarvan sprake, zegt dat je als man beter "het meest onzekere meisje van de groep uitkiest". "Als dit gelukt is, ga je erachter staan. Niet direct toehappen, maar gewoon even blijven staan", klinkt het als eerste stap. Als je zelfvertrouwen groot genoeg is, "sla je je beide armen om de heupen van je prooi".

Krijg je een goedkeurende blik? "Het is wachten tot het moment waarop je je overwinning kunt vieren. Tot die tijd is het mogelijk de prooi te laten voelen wat je in huis hebt door je eigen heupen naar voren te bewegen. Op een gegeven moment zal de prooi zich omdraaien en zoals het de echte Duitse hyena's betaamt, wordt er niet gepraat maar direct gezoend. Na afloop is het mogelijk nog wat woorden te wisselen, maar dat hoort er eigenlijk niet bij, want hyena's praten niet." (lees hieronder verder)

Signaal van mannen 

Het internet reageerde verbolgen. "Misschien eerst een les volgen in respectvol omgaan met vrouwen. Wij zijn gelijk- en evenwaardig aan een man en allesbehalve te bezien als 'prooi'. Walgelijk", klinkt het onder meer. "Dit is een aanmoediging tot aanranding", zegt een ander. Een andere, mannelijke gebruiker overweegt klacht in te dienen.

Ook de Vrouwenraad heeft gereageerd. "Om in het thema te blijven van Clint.be: hyenatactieken horen niet thuis in de menselijke samenleving, wel in de zoo", zegt voorzitster Magda De Meyer aan onze redactie. "Je zou denken dat de mens al veel verder staat dan dit 'kind of behavior'. Vooral de raad om het meest timide meisje - "de zwaktste prooi" - van de groep uit te kiezen, is ronduit walgelijk." De Meyer weet nog niet of en welke stappen ze zal ondernemen tegen de website, maar hoopt ook vooral op een signaal van de mannen. "Zij zouden in dit debat, hoe klein of hoe groot ook, hun stem moeten laten horen. Niet alleen vrouwen mogen dit walgelijk vinden. Laat dat duidelijk zijn."

Intussen heeft Ladbrokes Belgium, de goksite die adverteert op de website van Clint, ook al laten weten dit "schandelijk" te vinden. "Wij zullen verdere stappen ondernemen om dit te blokkeren." Ook Humo en De Morgen zullen niet meer adverteren op de site.

Niet meer adverteren 

Clint heeft intussen laten weten dat de post volledig als grapje bedoeld was. "Heel wat gebruikers zagen ook de humor in 'het absurde' van deze onbestaande versiertechniek en begrepen dat we deze post zeker niet vrouwonvriendelijk bedoelden. We merkten echter dat sommige Facebookgebruikers deze post niet konden appreciëren en dachten dat we zulk gedrag ook zouden aanmoedigen in het echte leven", gaat het verder. 

"Clint is een 'online mannenblad', maar we hebben altijd immens veel respect voor vrouwen", klinkt het nog. "We zijn zelfs grote fan van het vrouwelijk geslacht en we willen dan ook absoluut geen vrouwonvriendelijke stempel krijgen. Want we garanderen dat we dit in de verste verte niet zijn."

03:47 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

18-09-17

Vrouw vecht wildplasboete aan: Beste rechter, wat had ik dán moeten doen?

Geerte Piening speelt morgen in Amsterdam de hoofdrol in een lekker gevoelig rechtszaakje: ze vecht een boete aan voor wildplassen. Want waar o waar had zij als vrouw moeten plassen, toen de nood hoog was, 's nachts op het Leidseplein? ,,Dit was overmacht.’’

Victor Schildkamp 
Geerte Piening: 'Als je wat drinkt op een avond, kan het soms gebeuren dat je om de vijf minuten naar de wc moet'. ©Jean-Pierre Jans

Het heeft haar zelf ook wel verbaasd, de hype die is ontstaan rond de rechtszaak die ze voert tegen de boete van 140 euro die ze kreeg voor wildplassen. ,,Het is een enorm feministisch ding geworden, dat was nou ook weer niet de bedoeling,’’ zegt Geerte Piening (23), fietsend door Amsterdam. ,,Aan de andere kant: het is goed dat dit eens wordt aangekaart. Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?’’

Openbare dronkenschap 

Het is nota bene alweer 2,5 jaar geleden dat ze haar peperdure behoefte deed, 22 mei 2015 ’s nachts in Amsterdam, ergens in een steeg tussen de Balie en ABN Amro-bank. ,,De Chicago Social Club ging sluiten en of ik daar nou nog even naar het toilet gegaan was of niet, maakt niet uit. Iedereen weet dat als je wat drinkt, je soms vijf minuten laten alweer moet. Zo loopt het soms op zo’n avond. Ik kon nergens meer heen, er was niks meer open. Had ik dan in mijn broek moeten plassen? Of is dat weer openbare dronkenschap?’’

Haar vrienden hielden de wacht, en waarschuwden haar toen drie agenten kwamen aanlopen. ,,Maar ik kon niet meer stoppen,’’ zegt Geerte. De agenten kregen haar in de smiezen. Een heterdaadje. ,,Wat ik daar deed, vroeg een agent,’’ lacht Geerte. ,,Dat leek me wel duidelijk. Op dat moment had ik geen zin in discussie. Maar een dag later dacht ik: ja, ho eens effe, ik ga dit aanvechten.’’

Zonder advocaat 

Pas nu komt de zaak voor de rechter. Zonder advocaat gaat Piening de strijd aan. Zo ingewikkeld is haar verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen? ,,Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten.’’

Hoewel 140 euro aftikken vervelend is, is de boete bijna bijzaak geworden. ,,Wat de rechter ook beslist, ik ga hier mee door,'' zegt Geerte. ,,In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kan toch niet? In tal van Europese steden is het beter geregeld. In Gent, heb ik uitgezocht. Ik ben zelf in Kiev geweest, daar kun je ook gewoon terecht. Kiev?! Dan is het toch gênant voor een toeristenstad als Amsterdam dat vrouwen hier geen kant op kunnen?'' 

Fietsenstalling

Half Nederland heeft wel een mening over de zaak. ,,De gekste dingen worden gesuggereerd: plasgootjes bijvoorbeeld,'' zegt Geerte. ,,Maar dat is geen oplossing voor het probleem, dat is het probleem proberen op te lossen door het bij vrouwen neer te leggen. Iemand van D66 kwam met het voorstel voor toiletten in ondergrondse fietsenstallingen. Maar dat kan jaren duren. Ik ben zelf ook bezig met een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat. Er zal hoe dan ook een oplossing komen, want eigenlijk geeft iedereen mij gewoon gelijk.’’

In de tussentijd is het haar nóg een paar keer overkomen, dat ze 's nachts héél nodig moest plassen. ,,Zeker! Gelukkig haalde ik dan 'op karakter' mijn huis, haha. Maar het probleem is daarmee nog lang niet opgelost.''

15:18 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print