28-05-17

Dazé - Een Braziliaanse Vriendin van Weleer

Toen ik mijn vrouw leerde kennen, gedurende de jaren tachtig, in Rio de Janeiro nog, stelde ze mij rap aan haar kot-vriendin voor, Dazé, die in een aanpalende kamer van een oude woning (van een Portugees koppel) woonde, in de wijk "Santo Cristo", in het centrum van Rio, omringd door fel bevolkte heuvels (favela's), waar de drughandelaars de plak zwaaiden en nog altijd blijven zwaaien.

Dazé toonde me onmiddellijk belangstelling en vroeg mij, vrijwel meteen, of ik geen broer had die met haar zou willen "verkeren", of wat ze daar ook mee wilde bedoelen. Ze was geen standbeeld van schoonheid, maar was wel aantrekkelijk en vrouwelijk gebouwd en was ongeveer twee jaar ouder dan mijn lief, toen nog ietske jonger dan twintig. Ze had haar onafhankelijkheid in Rio intussen al veroverd, alhoewel ze helemaal alleen vanuit de Staat van Maranhão (in het noorden van het land) was afgezakt. Later heeft ze zich dan ook als Sociale Assistente gevormd in een hogeschool van São Paulo.

Feit is dat ik mij gevleid voelde met haar aandacht, wat me deed beloven dat, indien mijn ietwat jongere broer in België al in het web van een andere kobbe verzeild zou geraakt zijn, ik haar niet zomaar in de steek zou laten en paraat in haar "bres" zou weten te springen om vooral geen enkel spetterend vuur uit te laten doven door gebrek aan cumshot's, al was het maar één, of wie weet, misschien zelfs twee ervan, in een rijtje. Dat beloofde ik natuurlijk, uitdagend grijnzend, terwijl mijn verliefde een ketel water was gaan halen in de waterput, op de gemeenschappelijke koer.

Haar kot was dus precies naast dat van mijn lief geïnstalleerd en ze waren maar gescheiden door een wand gevormd door onregelmatige, op elkaar gestapelde planken, waarin vele spleten, barsten en gaten duidelijk te ontwaren vielen. Iets wat ik had vastgesteld wanneer wij, diezelfde avond nog, ons licht hadden uitgeknipt en zij het hare nog wat verder had laten branden. Wij vrijden daar regelmatig natuurlijk, maar ook en vooral in de weekeinden, elke keer we van een afgelegen strand (Piratininga) in Niteroi arriveerden, in de late namiddag, op mijn machtige Harley Davidson Electra Glide 1200, terwijl zij, achteraan gezeten, mij had blijven opstoken met haar beide handjes in mijn schoot genesteld, wrijvend en wroetend, tot ik er bijna van ontplofte. Toen was het nog lang niet helemaal donker en wisten we nooit zeker of Dazé al thuis was of, niet. De eerste keer hadden we absoluut geen enkel geluid gehoord en maakte mijn lief er dadelijk gebruik van om op het bed te gaan zitten en mij aan te wakkeren dicht bij haar te gaan plaats nemen, met de bedoeling haar job te voltooien, zodanig dat ze rechtstreeks contact kreeg met mijn hoopvolle en alvast verstijvende collega in hand- en mondbereik, beseffend wat hem allemaal nog te wachten stond. Ik weet niet of ze dat express heeft gedaan, maar na enkele minuten zag ik flitsende lichtbewegingen achter een van die gaten in de wand en besefte ik, eerst wat verschrikt, dat ze ons aan het bespieden was. Heel waarschijnlijk, of niet, was ze aan het slapen geweest toen wij eraan kwamen en had ze beslist na te gaan hoe groot ik wel geschapen was (niet zo indrukwekkend groot, nochtans), met het vooruitzicht op mijn broer's geval, waarschijnlijk. Ik ben absoluut geen exhibitionist (eerder een voyeur), maar toen heb ik toch besloten te doen alsof ik niets gezien had en voort te blijven doen, tot en met het bittere einde. Ik geloof echter dat mijn lief er wel op de hoogte van was geweest, maar er geen graten in had gevonden en er ook geen gras heeft over laten groeien, haar te bewijzen dat, alhoewel jonger, ze voor niemand moest onderdoen. En werkelijk, ze manoeuvreerde mij zodanig dat we perfect in het gezicht terecht kwamen van haar vriendin, door het gat, op borsthoogte en op minder dan een meter afstand. Zonder spijt en ook zonder wroeging. Ik heb nooit rechtstreeks naar dat gat durven loeren, bang dat dat haar vroegtijdig zou afschrikken. Iets wat ik later als "ongegrond" heb weg gecijferd. 

Ná deze eerste keer zijn er meerdere andere gelegenheden gevolgd, maar dan altijd met ons licht aan en het hare uit, verscheidene standjes innemend, waaronder "op zijn hondjes", het meest voorkomende was. Allebei half, of helemaal bloot, zoals het past in een tropisch klimaat. Op den duur was iedereen er zich wel degelijk bewust van dat iedereen ervan op de hoogte was en ene keer, op zijn minst, heb ik haar gedempt horen hijgen. Een andere keer stootte ze, waarschijnlijk onvrijwillig, tegen de wand, net alsof ze te geweldig was bezig geweest. We werden alle drie uiteraard intiemer met de dag en seksualiteit bespreken, rond een tafeltje, bier drinkend, werd een doodgewone gebeurtenis. We zijn echter nooit gevorderd naar een lokkende "menáge a trois" situatie, misschien wel door mijn eigen schuchterheid op dat gebied (of trouwheid?) en gebrek aan onderneming, zelfs. Vandaag spijt me dat. Alles moet op zijn minst ene keer uitgeprobeerd worden in het leven, om daarna, in de hel al, ná te kunnen gaan waar het precies fout is beginnen te lopen.

Ik begrijp nu dat dat geval mij onbewust aangetast moet hebben, want na meer dan dertig jaar, zonder me haar ooit (of zelden) nog herinnerd te hebben, droomde ik vannacht van haar. Ik herinnerde mij zelfs, in mijn droom, haar naam niet eens meer en navragend bij mijn vrouw, de volgende morgen, ontdekte ik dat ze nog altijd in contact waren met elkaar (langs FB, uiteraard) en dat ze intussen al lang getrouwd is en in São Paulo woont, met de ene of de andere Belg, of een Duitser (wat voor haar allemaal dezelfde bucht en brol is). Ze hebben drie kinderen.

Wat ik gedroomd heb was dat wij in onbeschaamd fysisch contact waren geraakt en dat we allebei, hevig opgewonden aan het vrijen waren, tot ze mij plotseling opbiechtte, vanuit het niets en terwijl ik bijna aan het klaarkomen was, dat haar oudste zoon, van mij was!!

Ik wist niet of ik gelukkig of triestig moest zijn, op dat ogenblik, maar ik stond er wel perplex van. Zonder mijn erectie te verliezen, nochtans. Wat een goed teken is.

Wat ik het meest wens is een bloedeigen kind, al was het maar om mij daarmee mentaal te kunnen bevredigen, vooraleer ik mijn laatste adem uitblaas.

Ik wil haar huwelijk niet verbrodden natuurlijk, maar toch had ik graag gewild dat iemand mij daar echt en in prangende omstandigheden, mee zou komen verrassen. Nu moet ik nog trachten te ontdekken, zonder argwaan te verwekken, wat er wáár is van deze droom en wat niet.

Waar is mijn beste vriend (en gebuur) Cyriel Schatteman toch, die me deed beloven geen enkele gelegenheid weg te werpen, in dit bruisend en verrassend leven?

09:59 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

27-05-17

Braziliaans leger moet overheidsgebouwen beschermen na zware rellen

- Bron: Belga

9©REUTERS

De Braziliaanse president Michel Temer heeft 1.500 legertroepen het bevel gegeven om overheidsgebouwen te beschermen, nadat demonstranten gisteren het ministerie van Landbouw in Brasilia in brand zetten.

©REUTERS
©AFP
©AFP
©REUTERS

Er hingen zwarte rookwolken over de regeringswijk in hoofdstad Brasilia, waar volgens de politie zo'n 35.000 mensen demonstreerden tegen Temer en zijn voorgestelde hervormingen van de arbeidsmarkt. Demonstranten drongen binnen in het ministerie van Landbouw en stichtten brand in een zaal, waarna het gebouw moest geëvacueerd worden.

Naast het ministerie van Landbouw probeerden demonstranten ook twee andere ministeries in brand te steken. In de Esplanada dos Ministerios, waar verschillende ministeries en het parlement gehuisvest zijn, werden ook verschillende kantoorramen ingeslagen. Bij de protesten zouden dertig mensen gewond zijn geraakt.

President zet leger in
Het ministerie van Defensie liet gisteren weten dat het leger de ministeries voortaan zullen beschermen. Minister van Defensie Jungmann had het over een "vreedzame" actie. De aankondiging gebeurde tijdens een parlementszitting, en leidde tot schermutselingen. De oppositie beschuldigde Temer van onnodige militarisering. Buiten aan het parlementsgebouw gebruikte de politie traangas om te voorkomen dat de menigte het gebouw bestormde.

Het protest was georganiseerd door de vakbonden en maatschappelijke bewegingen en gericht tegen de arbeidshervormingen. Die voorzien in een nieuwe pensioenregeling en minder macht voor de vakbonden.

Aftreden
Ook werd het onmiddellijke aftreden van Temer geëist, die verdacht wordt van betrokkenheid bij een groot smeergeldschandaal. Vorige week kondigde procureur-generaal Rodrigo Janot aan een onderzoek te hebben ingeleid tegen Temer wegens obstructie van Justitie, corruptie en georganiseerde misdaad. Eerst verzette hij zich tegen dat onderzoek, maar maandag liet Temer via zijn advocaat weten akkoord te gaan, "om de controverse zo snel mogelijk op te klaren".

De centrumrechtse Temer kwam in augustus vorig jaar aan de macht, na de afzetting van de linkse presidente Dilma Rousseff.

©REUTERS
©EPA
©REUTERS

16:21 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

26-05-17

Hoofdstad Brazilië in handen van leger na zeer gewelddadige confrontaties met demonstranten

- Marjolein Van de Water - Bron: De Volkskrant

3©EPA

De Braziliaanse hoofdstad Brasilia is sinds gisteravond in handen van het leger. President Michel Temer gaf de militairen opdracht de straten op te gaan in een poging zichzelf, zijn collega's en de regeringsgebouwen te beschermen tegen woedende burgers. Hij nam het besluit gisteren na zeer gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie.

Urenlang stegen dikke zwarte wolken op uit het politieke hart van Brazilië. Demonstranten staken daar woensdag het ministerie van Landbouw in brand, en richtten vernielingen aan in minstens zeven andere ministeries. De militaire politie trad keihard op. De agenten veroorzaakten grote paniek door met hun paarden door de mensenmassa te galopperen, en schoten gericht en van dichtbij op demonstranten die met de handen in de lucht op de grond zaten. 

Parlementariërs op de vuist

 

Inmiddels zijn 1500 militairen in Brasilia gearriveerd om de orde te herstellen. Het leger moet in eerste instantie tot eind van de maand blijven. Temer's besluit om de hoofdstad te militariseren stuitte direct op veel kritiek. Tegenstanders vinden het disproportioneel, de oppositie stuurde een verzoek naar het hooggerechtshof om de maatregel ongedaan te maken. In het Congres liepen de gemoederen zo hoog op dat ook parlementariërs met elkaar op de vuist raakten.

De gewelddadigheden zijn tekenend voor de snijdende spanningen in het land. Sinds de toch al zeer impopulaire Temer vorige week werd beschuldigd van het aannemen van miljoenen aan smeergeld, klinkt de roep om zijn aftreden steeds luider. Woensdag togen tienduizenden Brazilianen naar hoofdstad Brasilia.

Bezetting

Op uitnodiging van vakbonden en sociale bewegingen bezetten ze het veld voor het Congres, om hun onvrede te uiten met diepgaande hervormingen die Temer door het Congres probeert te jagen. Het gaat onder meer om het verhogen van de pensioenleeftijd, en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Volgens Temer zijn de maatregelen nodig om de noodlijdende economie er bovenop te helpen en de regeringsbegroting weer op orde te krijgen.

Vakbonden, sociale bewegingen en de linkse oppositie zijn woedend over de plannen omdat het de armere lagen van de bevolking onevenredig hard raakt. Ze vinden de ingrijpende maatregelen bovendien onacceptabel in de huidige politieke context, met de president, het halve Congres en acht ministers onder vuur wegens corruptie. Ze eisen het aftreden van de president, en uitstel van de debatten over de hervormingen.

Maar de president, vorig jaar aangetreden nadat zijn voorganger Dilma Rousseff via een impeachment procedure naar huis is gestuurd, peinst er niet over het veld te ruimen. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een complot, en houdt vol onschuldig te zijn. De steun voor de president in het Congres brokkelt ondertussen in rap tempo af. De voorzitter van de senaat vroeg Temer in omslachtige bewoordingen op te stappen, om 'een einde te maken aan de crisis'.

Tientallen gewonden

Het protest was woensdag grotendeels geweldloos maar een deel van de demonstranten gooide met stenen en molotovcocktails naar de politie. Die reageerde met traangas en rubberkogels. De demonstranten probeerden ministeries binnen te dringen en staken gebouwen in brand. De regering liet de ministeries ontruimen, geen van de werknemers raakte gewond. Een van de demonstranten is geraakt door een gewone kogel, het is nog onduidelijk waar die vandaan kwam. Er vielen tientallen gewonden.

Ook in Rio de Janeiro liep een demonstratie uit op confrontaties met de politie. De regering van de deelstaat debatteerde over een wetsvoorstel om de pensioenbelasting voor ambtenaren te verhogen. De politie hield boze demonstranten met traangas uit de buurt van het parlement. Vakbonden brachten duizenden ambtenaren op de been maar het mocht niet baten. Een meerderheid van het parlement stemde voor de wet.

16:20 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

24-05-17

gezegend zijn mijn gedachten...

 

 

Gezegend zij de dag, de maand, het jaar,

de tijd, het uur, het punt en de seconde,

en het zalig oord en de omgeving waar

ik door zijn schone ogen werd gebonden.

 

Gezegend zij de angst die ik om hem

in zoete onzekerheid heb ondervonden,

en Amor’s boog en pijlen die mij zwaar

en ongeneeslijk in mijn hart verwondden.

 

Gezegend zij elk woord waarmee ik trachtte

zijn naam te zeggen tegen iedereen

en elke traan, elk zuchten  en versmachten.

 

Gezegend elk geschrift waarvan ik meen

dat het hem roemt,

gezegend zijn mijn gedachten

waarin geen plaats is dan voor hem alleen... 

 

 

11:39 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

23-05-17

Belachelijk

download (2).jpg

13:36 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print