31-12-17

Alcohol is goed voor u (...maar altijd met mate)

Natuurlijk is alcohol niet altijd even gezond. Maar tenzij u morgennacht, al dan niet gedwongen, BOB speelt, zullen glazen bier, wijn of champagne u ook taalvaardiger, knapper, creatiever en gelukkiger maken én beter doen ruiken. Dat tonen wetenschappelijke onderzoeken aan.

Stefan Vanderstraeten 
©shutterstock

Alcohol maakt ons gelukkiger 

Al is die geluksroes slechts tijdelijk, stelden onderzoekers van de Britse universiteiten van Kent en Sussex gezamenlijk vast. Zij bestudeerden liefst twee miljoen 'gemoedstoestanden' die 31.000 Britse iPhone-gebruikers achterlieten op de ge-luksapp 'Mappiness'. Daarbij moesten ze hun gevoel van geluk aanduiden met een score tussen 0 en 100. En daarbij keken de drinkende proefpersonen niet op een puntje. Wie op dat moment van een glaasje genoot, gaf een geluksscore die gemiddeld 10.79 punten hoger lag dan wie het met een glaasje water moest stellen. Al gaf het gezelschap van vrienden of de locatie van een bar dat geluksgevoel natuurlijk óók een stevig duwtje. Maar zelfs zonder die aangename omgevingsfactoren bleek een drinkende Brit nog altijd zo'n zeven pinten, euh, punten gelukkiger dan zijn nuchtere landgenoot. Ook hier geldt echter het motto: met mate genieten. Want van zodra het om probleemdrinkers bleek te gaan, bleef van dat geluksgevoel nog weinig over. 

Alcohol maakt ons knapper 

Dat we met een glaasje op onze metgezel of -gezellin al eens knapper kunnen vinden, is geen verrassing. Maar omgekeerd blijken wij er zelf ook aantrekkelijker uit te zien, stelden onderzoekers van de universiteit in het Britse Bristol vast. Die hadden aan nuchtere studenten foto's getoond van medestudenten van het andere geslacht. Telkens werden drie foto's van dezelfde persoon voorgelegd: één waarbij die nuchter was, de volgende met één glaasje alcohol achter de kiezen en de laatste met twee glazen alcohol. Geloof het of niet, maar op de middelste foto - mét dus één glaasje op -, werd de getoonde persoon beduidend aantrekkelijker bevonden dan die op de nuchtere foto. Tegelijk werd die nuchtere pose dan weer verkozen boven de pose met twee glazen op. Ook hier hangt de aantrekkelijkheid dus af van de hoeveelheid alcohol. Volgens de onderzoekers zorgt één glas alcohol dus blijkbaar net voor een voldoende verwijding van de oogpupillen en ontspanning van de gezichtsspieren om als mooier gezien te worden. 

Alcohol maakt ons creatiever

Een halve liter bier voor de mannen en een 33'er voor de vrouwen: dat kregen de proefpersonen aan de Amerikaanse universiteit van Illinois geserveerd, om vervolgens op enkele puzzels losgelaten te worden. Daarbij kregen ze rijen van drie woorden voorgeschoteld, waarbij ze een passend vierde woord moesten zien te verzinnen. Zoals bijvoorbeeld: peach (perzik) - arm - tar (teer), waarbij als vierde woord 'pit' (zowel te verstaan als steen, holte of put) perfect zou passen. Opvallend genoeg slaagden diegenen met een glaasje op er niet alleen in de proef sneller af te haspelen dan hun nuchtere collega's, bij sommige woordenrijtjes scoorden de 'bierdrinkers' zelfs tot 50 procent hoger. 

Alcohol doet ons beter ruiken

Zo stelden wetenschappers van het Israëlische 'Weizmann Institute of Science' vast na uitgebreide onderzoeken. Bij de eerste test kregen twintig vrijwilligers telkens drie verschillende geurmengsels voorgeschoteld - twee identieke en één (licht) afwijkende - met de vraag dat 'buitenbeentje' aan te wijzen. Wat bleek? Meer proefpersonen slaagden in de proef nadat ze 3,5 cl wodka achterover hadden geslagen. Idem met een proef waarbij een rozengeur uit verschillende potjes moest worden geplukt. Ook dat lukte beduidend beter met alcohol in het bloed. Slechts een beetje alcohol weliswaar, want die betere geurzin werd meteen tenietgedaan van zodra de proefpersonen stevig begonnen door te drinken - met voor vrouwen twee glazen per uur en voor mannen drie glazen. Dan bleek de neus weer even slecht te ruiken als zonder alcohol. Wat het mechanisme achter dit alles is, moeten de wetenschappers nog uitzoeken. 

Alcohol maakt ons taalvaardiger

Wie naast de moedertaal al ietwat een tweede taal beheerst, zal die nog vlotter uitspreken met een glaasje op. Onderzoekers van de universiteiten van MaastrichtLiverpool en King's College in Londen schotelden vijftig Duitsers een biertje voor dat rekening hield met hun lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: 46 cl voor een Duitser van 70 kilo. Een andere groep Duitsers kreeg dan weer een glas water. Sowieso spraken alle Duitsers al wat Nederlands omdat ze in Maastricht studeren, maar verrassend genoeg stelde een onafhankelijke jury vast dat de 'alcoholgroep' plots beter Nederlands sprak dan de 'watergroep'. "Vooral op het gebied van uitspraak was er een opmerkelijk verschil te horen", luidde het oordeel van de wetenschappers.

09:15 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.