02-10-17

"Zwanger, werkloos en alleenstaand ik heb dat geld nódig"

Amalia (21)

Amalia (21) verdient 300 euro per etentje met Karl. Ze moet eigenlijk niet weten van oude, rijke mannen, maar is zwanger van haar ex-vriendje, net ingetrokken bij een vriendin, en komt niet meer rond nu het contract bij haar werkgever afliep. Een groentje in het sugardaten. "Ik doe dit uit noodzaak. Maar ik zou Karl nooit zomaar om geld vragen: dan voel ik me schuldig."
 

Wanneer dacht je voor het eerst aan sugardaten?

"Al voor mijn zwangerschap had ik een profiel op de website SugarDaters. Ik sprak al wel eens af met iemand, maar hij was uit op seks en een relatie. Dat schrok me af. Twee van mijn vriendinnen doen het al meer dan een jaar -samen, via een andere website. Zij gaan graag eten, waar ze geen extra geld voor vragen, en spreken af voor de gezelligheid. Ze letten ook meer op het uiterlijk van de mannen, kiezen jongere mannen, met wie ze op reis en op stap kunnen gaan. Ik niet: ik heb gewoon geld nodig. Ik werkte in de horeca, maar daar liep mijn contract af. Pas volgende maand zou ik opnieuw kunnen beginnen, en ergens anders willen ze me niet omdat ik zwanger ben. Maar ik heb maandelijks wél 700 euro nodig om rond te komen, 600 als ik zuinig ben. En dit is gemakkelijk geld, natuurlijk."

Wat moet je voor dat geld doen?

"We gaan op restaurant. Dat is het. Eerst was ik daar wel wat bang voor, maar ik had een vriendin ingeschakeld voor mocht het fout lopen. Oorspronkelijk vroeg hij of ik ook mee op reis wilde, en hij polste eens of ik fysiek contact zag zitten. Dat heb ik geweigerd, wat hij oké vond. Als we goed overeenkwamen, zou hij het eten op restaurant betalen, en daarbovenop 300 euro. De eerste keer gaf hij maar 200, dus heb ik gevraagd of hij zich aan de afspraak wilde houden. Zo heb ik nu al 500 euro verdiend, dat ik in een spaarpot steek. Sterrenrestaurants durf ik niet te kiezen, en ik wil hem niet 'afrippen' door het geld dat ik nodig heb zomaar te vragen."

Hoe voelt dat, op deze manier aan geld geraken?

"Ergens wel oké. Maar ik ben ook beschaamd. Ik weet dat het niet oké is, dat er een taboe op rust en dat er nu zoveel commotie rond is. Natuurlijk: mensen die seks aanbieden en daar geld voor vragen, dat ís prostitutie. Het standaardantwoord dat je op deze sites krijgt, is dan ook: 'Voor mij hoort seks erbij', of ze vragen hoeveel een pijpbeurt kost. Bah. Het idee dat seks verwacht wordt, vind ik vies. Deze mannen behandelen je niet met respect. Iedereen haakt af als ik zeg dat seks géén optie is. Maar wat ik doe, is gewoon sugardaten. Het voelt aan als een vriendschap." 

Wat voor iemand is Karl?

"Een gescheiden vijftiger die in Brussel woont, maar uit Scandinavië komt. We spreken altijd af in mijn buurt: ik ben liever in een thuisomgeving waar ik snel de tram of de taxi kan nemen. Tegen elkaar praten we Engels. Ik kom goed met hem overeen, we lachen veel en ik moet nooit iets faken. Via WhatsApp stuurt hij me berichtjes, bijvoorbeeld dat hij het leuk vond of dat ik een mooie profielfoto heb. Ik begrijp niet goed wat voor werk hij doet, maar ik weet dat hij veel meetings heeft en naar het buitenland reist. Daar praten we altijd over, en dat is heel interessant. Waarom hij met mij datet, weet ik niet, maar ik kan me wel inbeelden dat hij eenzaam is na zo'n lang huwelijk, zeker omdat hij in een nieuw land woont. Dan is het gemakkelijker om iemand te betalen voor vriendschap, dan ernaar op zoek te moeten."

"Toen hij voor het eerst tegen me begon te praten, was ik niet geneigd erop in te gaan. Het is geen mooie man. Een beetje een opa-figuur. Het zou leuk geweest zijn als hij knap was, maar ik kan niet alles verwachten als ik niet alles kan geven."

Heb je ooit overwogen met meerdere mannen te sugardaten?

"Ja. Ik zou dubbel zoveel verdienen, maar het wordt dubbel zo moeilijk om geheim te houden. Mijn huisgenoot denkt dat mijn vriendinnen het eten betalen, maar dat blijft niet houdbaar. Ze zou kwaad worden als ze het zou weten. Uitgaan met een man die ik niet ken? Ik zou óók boos zijn. Met Karl heb ik geluk gehad, dat weet ik. De volgende keer heb ik misschien minder geluk. Als ik alleen mezelf in gevaar bracht: oké. Maar nu heb ik óók een baby'tje in mijn buik. Mijn familie zou het me nooit vergeven als me iets overkwam."

Wat als hij tóch aanstalten maakt?

"Dan maak ik duidelijk dat ik me daar niet op mijn gemak bij voel. Ik ga ervan uit dat hij niet zal blijven betalen om enkel uit eten te gaan, maar ik ben niet van plan om iets anders te doen dan dat: zelfs reizen is wat intiem, en vooral publiek. De blikken van de mensen storen me. Je ziét ze denken, zeker omdat ik zwanger ben. Ik heb nu wel een leuke tijd, maar ik zou liever thuis zitten."

Dat kan. Niemand dwingt je.

"Dat is waar. Het is mijn eigen keuze. Ik heb me al vaak schuldig gevoeld. (slikt)"

Ten opzichte van?

"Mijn kind. Dat ik dit doe terwijl ik zwanger ben... (begint te huilen) Ze - het is een meisje - mag het nooit te weten komen. Ik zou veel liever op een normale manier geld verdienen. Maar dan had ik deze maand geen geld om de rekeningen en het eten te betalen."

Vind je het dan niet erg dat meisjes van jouw leeftijd zich tot zo'n concept wenden?

"Jawel, zeker als ze seks hebben. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich daar goed bij voelt. (scherp) Het blijven oude mannen, dat is absoluut niet aantrekkelijk."

"Deze maand heb ik nog twee afspraakjes nodig om rond te komen. Maar ik ben bang dat ik volgende maand niet opnieuw kan beginnen te werken, en dat ik dit moet blijven doen."

10:53 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.