21-08-17

Daarom verdient u niet zo veel als uw buurman of -vrouw

Het is bijzonder spijtig, maar uw loon bepalen doet u helaas niet zelf. Welk bedrag er maandelijks op uw bankrekening verschijnt, hangt bovendien af van heel wat factoren. Zo kan het gebeuren dat u en uw buurman of -vrouw exact dezelfde functie uitoefenen en dat u toch een flink stuk minder verdient.

Reden 1: U werkt in een 'foute' sector

De sector waarin u werkt is logischerwijs erg bepalend voor de hoogte van uw loon. En tussen die sectoren zijn er heel wat – vaak historische gegroeide – verschillen. Volgens de meest recente gegevens uit het Salariskompas (2017), zijn dit momenteel de 5 beste en 5 slechtst betaalde sectoren in België (gemiddelde brutolonen voor de hele sector worden vermeld):

5 best verdienende sectoren

1. Chemie & farmaceutische industrie: € 4.279

2. Energie & milieu: € 3.926

3. Bank & verzekeringen: € 3.812

4. Overige industriële sectoren: € 3.625

5. Productie van voeding en andere consumptiegoederen: € 3.564

5 slechtst verdienende sectoren

1. Horeca: € 2.676

2. Human resources: € 2.892

3. Toerisme, sport & recreatie: € 2.910

4. Media, marketing & communicatie: € 2.934

5. Klein- en groothandel: € 2.969

Ook welke extralegale voordelen in uw loonpakket zitten, is lang niet overal hetzelfde. Werknemers in de zorgsector bijvoorbeeld, en bij uitbreiding in alle sectoren die gesubsidieerd zijn, krijgen minder extralegale voordelen. In meer competitieve sectoren als de petrochemie, de farmaceutische sector en de bankensector daarentegen dikken werkgevers de lonen aan met flink wat voordelen. 

Reden 2: U doet de ‘verkeerde’ job

Hoeveel u verdient, hangt natuurlijk ook samen met uw specifieke functie. Doorgaans geldt dat hoe meer verantwoordelijkheid u hebt, hoe hoger het bedrag op uw loonbrief is. Zo verdienen CEO’s in dit land gemakkelijk tot 10.000 euro per maand. Managers in de ICT (6.925 euro) en administratie en zakelijke dienstverlening (6.734 euro) vervolledigen de top drie. Kappers en schoonheidsspecialisten, en schoonmaakpersoneel moeten het met heel wat minder stellen: ze krijgen respectievelijk 2.164 euro en 2.185 euro. Kelners en barmannen oefenen het minst betaalde beroep uit (2.156 euro).

Reden 3: U werkt in Limburg of West-Vlaanderen (en uw buurman in Brussel)

Ook de plaats waar u werkt heeft een impact op uw salaris. Zo loont het bijvoorbeeld om naar Brussel te pendelen: het gemiddelde brutoloon ligt er op 3.908€. De reden? De meeste multinationals zijn gevestigd in onze hoofdstad en de stad huisvest tal van internationale instellingen. Ook in Vlaams-Brabant (3.610€) en Antwerpen (3.548 €) maakt u kans op een hoger loon. In Limburg en West-Vlaanderen liggen de lonen met een gemiddelde van resp. 3.168€ en 3.075€ het laagst.

Reden 4: U koos de ‘verkeerde’ studies

Het is ongetwijfeld geen verrassing als we melden dat uw studiekeuze van in het begin bepalend is voor uw loon. Om zeker te zijn van een hoog (start)loon, kiest u best voor geneeskunde, wetenschappen, informatica, academische ingenieursopleidingen of rechten.

11:16 Gepost door RD | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.