10-07-17

"Een echt koppel worden? Dat beetje seks is alle drama niet waard"

Gerdy en Rudi zijn geen geliefden en ze wonen niet samen. Toch rijdt hij haar gras af, kookt zij voor hem en tref je hen 's avonds soms samen voor tv. In hun twee aparte huizen willen ze samen oud worden. "Wij doen heel veel samen, behalve dat ene ding dat alles compliceert. Als de mensen dat niet geloven: foert. We hebben in ons leven voldoende tijd verprutst aan passen binnen de norm."

Katrien De Meyer 
©Pieter-Jan Van Stockstraeten
Vriendschap tussen heteromannen en vrouwen zonder fysieke aantrekking bestaat wél, jongens en meisjes. Alleszins toch tussen verpleegster Gerdy (54) en ICT'er Rudi (53). Ze kennen elkaar twee jaar en hebben een "liefdevolle vriendschap". Ze houden allebei van een Duveltje, van lachen tot je buik zeer doet en van niet altijd alleen zijn. Het is Gerdy die in de Kapelleblokstraat 3 woont. Rudi woont een tiental kilometer verderop.


Hij komt vaker in haar huis dan omgekeerd, simpelweg omdat het hare op de weg naar zijn werk ligt. Hij wipt minstens een paar keer per week binnen. Van in het begin bleken de gelijkenissen in hun levens frappant. Allebei gedesillusioneerd na een echtscheiding, na een huwelijk dat 19 jaar (zij) en 31 jaar (hij) standhield. Ze hebben allebei troubles met de kinderen. Ze lenen beiden opnieuw om de gezinswoning van hun ex af te kopen. Haar lening loopt bijna op zijn einde, de zijne is nog maar pas begonnen. "We waren allebei drenkelingen in woelig water en toch trokken we mekaar eruit."

Je best doen? Pff...

©Pieter-Jan Van Stockstraeten

Op het droge zijn ze nu 'Friends with benefits', zij het met ándere voordelen dan seksuele. Gerdy kon wat hulp gebruiken in en rond het huis. Rudi's corebusiness was de strijk noch de witte was. Ze klaren voor mekaar nu de gendertegengestelde klusjes.

Rudi: "Ik kom uit meer dan 30 jaar huwelijk. Ik wil niet meer permanent samenzijn, met niemand, nooit meer. Ik wil die vrijheid niet meer afgeven."

Gerdy: "Ik ben ook tevreden met onze liefdevolle vriendschap of - als je 't omdraait - platonische liefde. Het is liefde ontdaan van al die verstorende dingen die er toch altijd bijkomen. Ik zou afzien als dit ooit zou stoppen."

Rudi: "Ik ook, Gerdy, ik ook."

Rudi: "Een vriendschap als de onze is veel waard, zelfs meer dan liefde. Ik ben de naïviteit van de liefde kwijt. Liefde is slechts een momentopname. Er staat een vervaldag op. Da's onromantisch, ja, maar wel mijn levenservaring. Dat beetje seks is mij alle drama en gedoe niet waard. Ik verkies een langdurige, waardevolle vriendschap boven een relatie die tóch sowieso strandt. Nadien zit je toch met lege handen: geen vriendschap én geen relatie."

Gerdy: "Mijn broer is drie keer gehuwd en ik moet die mens bewonderen als een moedig man (lachje). Waar blijft hij de energie halen?"

Rudi: "Er is zoveel méér dan het fysieke. Dat compliceert veel. Ik ben over de 50. Ik wil me niet opnieuw aanpassen aan een vrouw en haar huishouden. We hebben allebei kinderen, door wie je weer aanvaard moet worden. Aan een relatie is het vaak werken en je best doen. Pff, geen zin meer in."

Elke dag bellen

©Pieter-Jan Van Stockstraeten

Rudi: "We hebben allebei een handvol goeie vrienden. Gerdy heeft enkele goeie kameraden. Ik heb enkele toffe vriendinnen. Met Gerdy heb ik het meeste contact. Dat zijn vriendschappen, niks meer. Start ik met één vrouw een relatie, dan verlies ik sowieso de andere vriendinnen. Een partner accepteert niet dat je bijvoorbeeld met andere vrouwen hele middagen terrasjes zou doen. Ik wil die vrijheid hebben en daarom bind ik me niet. Ook Gerdy mag doen wat ze wil."

Gerdy: "We kunnen ook alles kwijt aan mekaar."

Rudi: (plagend) "Ze heeft één type: kalende Italiaanse types."

Gerdy: "Als gij uw haar afscheert, ben je mijn type." (hilariteit)

Rudi: "Ruzie maken we zelden. We bellen mekaar bijna elke avond. 'Hey, alles goed daar?' 'Hoe was je dag?' Gewone, banale dingen. We zien elkaar niet per se elke dag, maar hóren wel."

Gerdy: "We delen huiselijke dingen, zoals 's avonds af en toe samen naar een film kijken. Op feestdagen zijn we nooit eenzaam. We vieren ofwel kerst ofwel Nieuwjaar samen. Met mijn verjaardag zaten we in de cinema. Wij zijn 'de mannen van 't goei leven'. Ik kokkerel soms een heel menu voor ons. Van lepelhapjes vooraf, tot stoofpotjes en nadien een dessertbordje."

Rudi: "Ons geheim: we zijn nooit een hele dag samen. We kunnen de hele namiddag zeveren en een Duveltje drinken, maar 's avonds op ons gemak alleen thuis zijn. Die balans is beter. Ik heb alleen-momenten nodig. Het kluizenaarschap is niks voor mij, maar samenwonen evenmin. Enkele goéie vrienden zijn genoeg. Niks moet. Op onze leeftijd is er al meer dan genoeg gemoeten in het leven."

21:34 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.