22-01-17

Rijkdom # Armoede

Acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,6 miljard

 
2Daklozen in de Indiase stad New Dehli. ©afp

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat vandaag verschenen is. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen.

Volgens het onderzoek, dat aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, is de kloof tussen arm en rijk veel groter dan al werd gedacht. Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld wijzen volgens Oxfam Novib uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen. De acht rijkste mensen ter wereld bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar. 

Extreme ongelijkheid

Een meisje sorteert afval in Indonesië. ©epa

Het verschil is daarmee groter geworden dan een jaar geleden. Toen zei Oxfam dat de 62 rijkste mensen ter wereld evenveel bezaten als de halve wereldbevolking. Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar.

De hulporganisatie waarschuwt dat zulke ongelijkheid leidt tot grote politieke woede. "Ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen gevangen in armoede. Het breekt onze samenlevingen op en ondermijnt democratie." Oxfam roept wereldleiders op meer te doen dan alleen mooie beloftes. Als oplossingen draagt de organisatie hogere belastingen op vermogen aan en meer investeringen in publiek voorzieningen.

België

In ons land bezit de rijkste 10 procent bijna de helft van het vermogen. Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo'n 208 miljard euro. "Alarmerend", vindt Oxfam. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen. 

Rijkste 10 procent bezit bijna helft van Belgisch vermogen

 
1Albert Frère bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen. ©Photo News

De rijkste 10 procent Belgen bezit bijna de helft van het vermogen in ons land. Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. Dat schrijft Oxfam Solidariteit op basis van de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de ECB zijn verwerkt en waarover De Standaard en Le Soir schrijven.

De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo'n 208 miljard euro. "Alarmerend", vindt Oxfam, dat zijn rapport publiceerde aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.

22:22 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.