09-08-16

Politie in Brazilië, Politie in België

Het is ongelooflijk hoe hier in Brazilië op "politieagenten" wordt "gejaagd" door het gespuis. Zoals dat ook gebeurt met voetgangers en fietsers, in het verkeer, door datzelfde gespuis en ook door ander ongespuis, in het algemeen.

Scheer je weg, vooraleer je onverbiddelijk omver gekegeld wordt.

In het geval van politieagenten zal dat waarschijnlijk het gevolg zijn van verscheidene verstaanbare regels, gedurende eeuwen toegepast, waaronder de belangrijkste, het feit dat ze, de politieagenten dus, eens een minderwaardige bandiet (want de overige behoren aan uiterst vrome en gewaardeerde families) in hun handen is geraakt, ze zichzelf losbarsten in uitspattingen van wellust en onverantwoordelijkheid. Ze slaan er maar op los tot ze er zelf moe van worden. Aangezien de doodstraf hier wettelijk niet bestaat, zorgt de politie er dus maar zelf voor dat drie op de vier gevangen gangsters (die van bescheiden afkomst, dus) terstond aan hun einde worden gebracht, niet vooraleer hun vuisten en poten gebruikt te hebben om eerst wat te folteren en te martelen, zodat ze zich van hun stijve piemels kunnen bevrijden, vooraleer ze hun afgrijselijke vrouwen thuis moeten trotseren. De overlevende slachtoffers doen niets liever's dan hun ondervindingen met andere bandieten of "bandieten nog in de maak", uitbreidig te bespreken, zodanig dat wanneer de rollen omgekeerd kunnen worden, zij van de dezelfde stof ook een broek weten te maken. Het gebeurt dus ook meer en meer, laat ons zeggen in negen op de tien keer, dat de politieagenten zelf echte misdadigers zijn, waren of zullen worden, omdat ze in dezelfde omgeving en omstandigheden geboren worden en voetbal spelen op straat met diegenen die ze later zouden moeten bestrijden. Daarom en voor dat alles is het verschil tussen een politieagent en een gangster, tegenwoordig, alleen maar de opgeblonken botten.

Vanzelfsprekend dat het ene naar het andere leidt, zoals dat ook het gevel is met politicus. Er zitten tussen elke tien politicus en kandidaat politicus, negen ervaren bandieten, al dragen ze meestal een plastron, om geen argwaan te verwekken. De toekomst zal er zeker niet voor zorgen dat daar verandering in zal komen. Integendeel, de mensen die nog eerlijk of oprecht willen zijn, worden gewoonweg uitgescholden en verweten dat ze de boel aan het verbrodden zijn. Enfin, stomme onnozelaars.

Vergelijk dat nu eens met een politieagent van België. Hij dwingt gewoonweg respect af.

Ik herinner me een keer dat ik in België, aan de kust, op vakantie was en 's avonds een avondmarkt bezocht. Zonder documenten in mijn zak, maar nogal dorstig. Na een uurtje kreeg ik er mijn buik van vol en ging ik een cafeetje binnen om het zandstof door mijn keel te doen spoelen. Eens mijn dorst gelest, al dicht bij de twaalven, keerde ik op mijn stappen terug om, thuis, mijn heerlijke roes uit te slapen. Toen ik aan een kruispunt kwam stond het licht op rood maar er was geen enkel plaatselijk verkeer te bespeuren. Niet aan de rechtse kant en ook niet aan de linkse kant. Naar de kant van achteren heb ik niet gekeken en dat is mijn noodlot geweest. Toen ik de straat over stak, kwam de politiewagen naast mij rijden en de chauffeur beval mij aan zijn kant te gaan staan. Papier uit zijn zak, stylo in zijn hand, naam, adres, telefoonnummer, rijkskaart, mijn volledig verleden, heden en toekomst... Dat zou een flinke boete worden om er blauw van uit te slaan en het aan mijn kleinkinderen voort te kunnen vertellen. Zonder document, nog erger, misschien wel de gehele nacht in de cel. Een onvergeeflijke misdaad en een onovertrefbare misdadiger..

Ik ben ervan overtuigd dat noch 't ene, noch 't andere, ooit van mijn goedkeuring zal kunnen genieten. 't Is te vele voor mijn klein, maar gezond, verstand. Een boete omdat ik het rode licht TE VOET had overschreden, om twaalf uur 's nachts, zonder verkeer?

Zijde gij zot misschien?

13:02 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.