01-08-15

Boeken - Mijn Voorkeur

De laatste maanden heeft mijn persoonlijke bibliotheek, waar ik er honderden boeken op nahoud, mij terug komen bekoren. Er bestaan daar natuurlijk veel boeken in het Portugees en ook in het Engels (in die laatste taal bestaat het grootste deel zich uit boeken die bijna uitsluitend seksueel geaard zijn en die ik mezelf, gedurende honderden vliegtuigreizen, heb aangeschaft in winkels op de luchthavens waar ik passeerde om mijn voorspelbare eenzame avonden en nachten, in tientallen vreemde steden, ietwat te trachten op te vrolijken). Ik bezit bijna alle boeken van Henry Miller, Nancy Friday, Emmanuelle Arsan (vooral Emmanuelle), Anne-Marie Villefranche (vooral Plaisir D'Amour, Joie D'Amour en Folies D'Amour), Anonymous (een engelse Lord die in het geheim schreef), Pauline Réage (vooral Histoire d'O), Xaviera Hollander (belevenissen van een Hollandse hoer in de VSA), Anaïs Nin (Delta of Venus), The Penthouse Letters en Fiesta Letters. Merk op dat er vele vrouwelijke auteurs tussen zitten, die ik verkies boven de mannelijke.

De Portugese boeken zijn meestal klassiekers, fiction en non-fiction.

De Nederlandstalige, echter, op dit ogenblik, genieten mijn voorkeur. Er zitten wel enkele licht gepeperde tussen, zoals die van Louis Paul Boon en Jef Geeraerts, maar het grootste deel zijn nogal verwaterde romans van anderstalige auteurs. Nochtans ben ik juist rond geraakt met een boek van Jan de Hertog (een Hollander) en het is ongelooflijk hoeveel nieuwe woordjes ik heb ontdekt. Ze waren, om zo maar te zeggen, helemaal verdwenen uit mijn geheugen. Sommige ervan hadden zelfs geen enkele herkenbare betekenis voor mij. Ik ben de ene boek na de andere aan het verslinden, meestal alleen, in de badkamer, waar mijn jongste dochter mij MINDER lastig valt. Het vertegenwoordigt voor mij ook dat beetje eenzame gezelligheid waarvan ik allang niet meer bang ben.

Maar één van de bedoelingen is mij terug op te kalefateren in mijn schone, jonge, uiterst rijke en moderne moedertaal. Ik veronderstel dat ik dat doe om me mezelf voor te bereiden op wat onvermijdelijk zal zijn en in plaats van me op te winden, me rustiger zal doen maken.

10:52 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.