16-08-13

Onze echte en eeuwenoude moedertaal: het onovertrefbaar West-Vlaams

Ik hoop oprecht dat onze verschillende plaatselijke dialecten (vooral het West-Vlaams, maar ook het Oost-Vlaams en het Antwerps) het nog eeuwen lang zullen blijven overleven, onafhankelijk van wat sommige Limburgers wensen en zelfs DURVEN bestempelen als "gebrek aan zelfrespect".

In het Portugees bestaat er daar een uitstekende uitdrukking voor: "de broek heeft niets te zien met het gat" (o cú nada tem a ver com a calça).

Je moedertaal terug te mogen horen spreken, is de smakelijkste ondervinding die er bestaat, nadat je er tientallen jaren ontroofd van bent geweest. Mijn moedertaal is dus wel degelijk het West-Vlaams, met eerbied voor alle andere dialecten en talen.

Als wereldburger is men er absoluut bewust van dat er dialecten bestaan in ALLE talen, maar ik begrijp niet waarom alleen het Roeselaars onbeschaamd wordt veroordeeld.

De West-Vlamingen worden voortdurend onder hun neus geschoven dat ze de taal van de boeren aan het spreken zijn. En wat dan nog? Boeren over de rest van de gehele wereld worden met respect aangezien en in vele landen beschouwd als de locomotieven van de gemeenschap.

Liever een zelfzekere en flinke boer, dan een opgemaakte vogelschrik.

Nu herinner ik mij met spijt hoe de Brusselaars in het algemeen en enkele andere heethoofden van de beschaafde wereld in het bijzonder er ons, gedurende tientallen jaren, van hebben getracht te overtuigen dat we ALGEMEEN BESCHAAFD NEDERLANDS moesten leren spreken. Wat een duivelse beschrijving! Wij zijn dus eigenlijk zelfs niet beschaafd??

Zelfrespect begint als jezelf niet verplicht voelt de taal van de anderen schoner te vinden.

Jaja, er bestaan veel eenzame mensen aan de kust, hoogst waarschijnlijk omdat ze zich zichzelf niet mengen met de plaatselijke bevolking.

20:03 Gepost door Rudoris | Commentaren (0) |  Print

De commentaren zijn gesloten.